Vijesti

GAP projekat: Za jačanje 56 opština 30 mil USD

25.02.2008. 09:59 / Izvor: Nezavisne novine

Druga faza Projekta upravne odgovornosti (GAP), vrijedna 30 miliona dolara, pokrenuta je juče zvaničnim pristupanjem još 15 bh. općina ovom programu, čiji je cilj jačanje lokalne zajednice.

Program GAP trajaće do 2012. godine, a finansiraju ga Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), te Ambasada Kraljevine Nizozemske.

"Cilj programa je da općinama pomognemo da postanu efikasnije i odgovornije", rekao je Lars-Erik Vingren, ambasador Švedske u BiH, na konferenciji načelnika partnerskih općina GAP projekta.

Kako je istaknuto na konferenciji, projekat podrazumijeva pomoć u realizaciji kapitalnih projekata, pružanju kvalitetnijih usluga građanima, te izradi zakonodavstva, a obuhvatio je ukupno 56 općina u BiH, odnosno 41 općinu koja je od 2004. do 2007. godine učestvovala u ovom programu, te 15 novih.

Karel Voskuler, ambasador Nizozemske u BiH, kazao je da se na lokalnom nivou donose važne odluke koje utiču na život građana, te da žele pomoći u stvaranju odgovornih vlada.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš istakao je da je prva faza projekta pomogla unapređenju lokalne uprave, vlade su postale bolje u pružanju usluga, a finansijski sistemi postali su transparentniji.

"Ali lokalne zajednice još se suočavaju sa skupim sistemom upravljanja. Sama općina treba raditi kao efikasna organizacija. Politika u pogledu fiskalnih stvari jednako je važna. Dosta je frustracija zbog ponašanja entiteta i kantona prema lokalnoj zajednici. To se mora promijeniti", poručio je Ingliš.

Kazao je da kroz GAP nastavljaju pružati podršku izgradnji djelotvornih organa samouprave, te da BiH nema alternativu, "osim da brzo krene u pravcu Evrope".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti