Gasi se gračanička Fortuna?

14.11.2016. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Gasi se gračanička Fortuna?

Najavljeni stečajni postupak fabrike Fortuna d.d. Gračanica već je počeo.

Fabrika obuće „ Fortuna „ Gračanica jutros od šest sati potpuno je blokirana. Kako saznajemo 217 radnika proglašeno je viškom nakon otvaranja procesa stečaja 2.novembra.

Radnici su za otkaze saznali u četvrtak 10.novembra te su odmah u petak stupili u štrajk, a danas su im se kao podrška pridružili i ostali radnici njih oko 400, koji su bila raspoređeni u sestrinske firme.

Prema riječima stečajnog upravnika Muhamed Hadžića, „stečaj u „Fortuni“ je bio neminovan, jer od 2013. godine zbog dugovanja za poreze i doprinose, Poreska uprava blokirala je račune te je imovina firme čija vrijednost iznosi oko 28 miliona KM pod hipotekom. U “Fortuni” su formirane tri nove firme “Fortunato”, “Fortob” i “Fortex” i u njima će raditi oko 600 radnika.“

Prema riječima radnika dvije sestrinske fime aposlutno nisu registrovane u Poreskoj upravi te ni ovi radnici koji su premješteni u te pogone nisu prijavljeni.

Stečajni upravnik tražio je od radnika da mu daju vremena do ponedjeljaka da vidi šta će se dalje dešavati i kako će se radnici zbrinuti, no radnici ne odustaju od svojih zahtjeva.

Radnici traže da u firmu dođu pripadnici policije i SIPA-e i da stanu u njihovu zaštiti, jer je u petak kako navode došlo i do fizičkog obračuna, kada je jedan radnik povrijeđe.

Direktor firme „ Fortuna“ još uvijek se nije obratio radnicima.

Izvor: Radio Gračanica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti