Gates se izjasnio koje zemlje prve treba da dobiju vakcinu protiv korone

12.07.2020. 07:35 / Izvor: Nezavisne novine
Gates se izjasnio koje zemlje prve treba da dobiju vakcinu protiv korone

Gates je pozvao da eventualna vakcina ili lijekovi za COVID-19, prvo budu distribuirani zemljama kojima su najpotrebniji, prije nego onim koje daju bolju finansijsku ponudu.

Bill Gates, osnivač Microsofta, čiji humanitarni fond finansira brojne projekte vakcinacije i liječenja novog virusa korona, izjasnio se koje zemlje prve treba da dobiju vakcinu protiv korone.

Gates je pozvao da eventualna vakcina ili lijekovi za COVID-19, prvo budu distribuirani zemljama kojima su najpotrebniji, prije nego onim koje daju bolju finansijsku ponudu.

On je upozorio da oslanjanje samo na zakone tržišta u ovom slučaju može da bude veoma loša odluka u trenutku dok smrtonosna pandemija, koja je odnijela više od 550.000 života, ne jenjava.

"Ukoliko budemo prepustili vakcinu i lijekove onome ko najviše ponudi, umjesto onima kojima su najpotrebniji, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju. Lideri moraju da donesu tešku odluku o distribuciji zasnovanoj na pravičnosti, a ne samo na tržišnim faktorima", rekao je Gates na video-konferenciji u organizaciji Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS.

Gates je dodao da napori koji su učinjeni u borbi protiv AIDS mogu biti uzor za buduću dostupnost lijeka protiv virusa COVID-19.

Kako je naveo, dobar primjer je globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, koji je osnovan 2002. godine, kao i plan američkog predsjednika za raspodjelu lijekova za AIDS.

Gates je nedavno upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne odustaje od finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije, dok su pojedini izvještaju navodili da je osnivač Microsofta spreman da u većoj mjeri finansira WHO.

"Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv AIDS-a je važnost građenja velikih, pravednih globalnih distributivnih sistema kako bi svi dobili lijekove", rekao je Gates, čiji fond je jedan od najvećih investitora u programe koji se bave razvojem vakcina, testova i sistema za praćenje u globalnoj borbi protiv virusa korona.

Trenutno je u toku veliki broj projekata razvoja vakcina, u šta vlade širom svijeta investiraju veliki novac, pa bi moglo da se dogodi da bogatije zemlje prije dođu do lijekova ili vakcina nego one siromašnije.

Bill Gates je od izbijanja pandemije virusa korona postao meta brojnih teorija zavjere.

Najraširenija je ona da kroz vakcinu protiv korone želi da u ljude ubaci mikročipove kako bi ih podvrgnuo globalnom praćenju.

Gates je o teorijama zavjere rekao da su "toliko bizarne da se mogu smatrati smiješnim" i da su "toliko glupe i besmislene da ih je nemoguće demantovati", prenosi Sputnjik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti