Gazprom seli iz Banje Luke u Sarajevo

08.11.2013. 15:41 / Izvor: capital.ba
Gazprom seli iz Banje Luke u Sarajevo

Kompletna uprava i menadžment većinski ruske firme „NIS Petrol“ Banja Luka napušta ovu firmu i u ponedjeljak, 11. novembra, prelazi da radi u Sarajevu.

Kompletna uprava i menadžment većinski ruske firme „NIS Petrol“ Banja Luka napušta ovu firmu i u ponedjeljak, 11. novembra, prelazi da radi  u Sarajevu.

"Kompletna uprava, oko 15 zaposlenih, u ponedjeljak napušta "NIS Petrol" i prelazi raditi u sarajevskoj firmi "G-Petrol", kćerki  firmi "NIS Petrola". Zaposleni u "NIS Petrolu" će potpisati sporazumni raskid radnog odnosa i potpisati novi sa "G-Petrolom"", potvrđeno je za banjalučki poslovnom portal “Capital” u vrhu "NIS Petrola".

Rusi u suštini gase glavnu firmu u Republici Srpskoj, a jačaju kćerku firmu u Federaciji BiH koja gazduje svim OMV pumpama koje su kupili.

Ruska firma "Gazprom" je preko "NIS Petrola" Banja Luka kupila "G-Petrol" Sarajevo koji upravlja sa 28 pumpi preuzetih od OMV-a.

"NIS Petrol" Banja Luka će biti ugašen. Trenutno u njemu ostaje da radi pet do šest  zaposlenih dok se ne okončaju formalnosti oko prestanka rada.

Direktor "G-Petrola" Sarajevo i "NIS Petrola" Banja Luka je Branko Radujko.

"Gazprom" odlazi gdje su bolji uslovi za poslovanje i to nema nikakve veze sa politikom, tvrde za "Capital" u upravi ove firme. Kažu da je pored manjih poreskih dadžbina, tržište BiH lakše osvojiti iz Sarajeva.

Ruse u njihovoj odluci očigledno nije spriječilo ni što im je Republika Srpska, bez javnog međunarodnoj tendera, dala sva potencijalna nalazišta nafte i plina na svojoj teritoriji i to u narednih nekoliko decenija.

"NIS Petrol" Srbija je sa ruskom firmom "Zarubežnjeft" osnovao preduzeće "Jadran-Naftagas" kojem je Vlada Srpske 26. septembra 2011. godine dala ekskluzivnu koncesiju na 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploatacije) na korištenje svih količina sirove nafte i gasa koje pronađu na teritoriji Republike Srpske.

Ovu odluku Vlade, iako se radio o eksploataciji prirodnog bogatsva, nikada nije razmatrala niti odobrila Narodna skupština Republike Srpske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti