Gazzda osvaja skandinavsko tržište:Veliki interes za unikatni bh. namještaj

17.03.2017. 14:17 / Izvor: Akta.ba
Gazzda osvaja skandinavsko tržište:Veliki interes za unikatni bh. namještaj

Posebno nam imponira da su Skandinavci, poznati po profinjenoj stambenoj kulturi, bili jako zainteresirani za naše proizvode, navode iz kompanije Yield.

Kompanija Yield već četiri godine, od kada je počela sa radom u BiH, radi na razvoju brenda Gazzda koji se odnosi na unikatni, atraktivni namještaj sa industrijskim i racionalnim proizvodnim pristupom. Želja im je bila realizirati dizajn koji je cjenovno pristupačan i pokazati ljepotu dizajniranog enterijera.

''Nadamo se da smo uspjeli dati naš inspirativan doprinos u oblikovanju životnog prostora, primjerenog suvremenoj stambenoj kulturi i potrebama modernog čovjeka'', kaže Zlatko Tanović, direktor ove kompanije za Akta.ba.

Fokus im je trenutno na izvoz namještaja u razvijene države sa većom kupovnom moći, gdje srednja klasa može priuštiti njihove proizvode. To su većinom države EU i nekolicina na drugim kontinentima.

Svoje proizvode neizostavno predstavljaju i na sajmovima. Tanović navodi da je svaki njihov nastup na sajmovima do sada bio uspješan, kao i nedavni nastup na sajmu IMM COLOGNE u Kelnu gdje su ostvarili nove poslovne kontakte sa kupcima.

Ove godine su se i po prvi put predstavljali na sajmu u Stockholmu, koji je održan u veljači/februaru.

''Posebno nam imponira da su Skandinavci, poznati po profinjenoj stambenoj kulturi, bili jako zainteresirani za naše proizvode. Realizirali smo značajne narudžbe na tom tržištu koje je poznato kao veoma zahtjevno. Ako se uzme u obzir činjenica da oni preferiraju sopstvene brendove i dizajnere, tržišni uspjeh i afirmacija brenda Gazzda su posebna satisfakcija za uloženi trud i sredstva", navodi Tanović za naš portal.  

Kako su za kratko vrijeme uspjeli postići značajan uspjeh pokazuje i prestižna nagrada u oblasti dizajna- ''Red Dot''.

''Ta nagrada je profesionalna potvrda koja nam daje vjetar u leđa za dalji razvoj i promociju proizvoda i brenda. Efekt takvih priznanja prvenstveno je marketinške prirode i potvrda tipa ''garancije kvaliteta''. Ipak, direktne prodaje samo zbog nagrade, skoro pa nema'', ističe naš sugovonik.

Govoreći o tome što je presudno za uspjeh kompanije na našem tržištu kaže da iako je svaka kompanija posebna i ima sopstveni put rasta na tržištu, ipak kao odlučujuće faktore za razvoj neke kompanije navodi ideju, tajming, timski rad i strast.

Što se tiče budućih planova kaže da nastavljaju strastveno raditi na razvoju proizvoda koje i sami vole.

''Pokušat ćemo se više približiti krajnjim korisnicima umjesto B2B kontakta na koje smo na početku bili najviše fokusirani. Pored toga, probati ćemo napraviti ekspanziju na postojećim i novim tržištima. Do sada nismo bili fokusirani na prodaju pošto smo bili u luksuznoj poziciji da kupci nama dolaze, ali ćemo od ove godine biti aktivniji u sticanju novih kupaca'', saznajemo od direktora ove kompanije.

OSIM PREPREKA NA BH. TRŽIŠTU IMA I MNOŠTVO PRILIKA

Mnogi poduzetnici se žale na veliki broj barijera prilikom poslovanja na bh. tržištu. Ipak, iz kompanije Gazzda kažu da osim prepreka prostor Bosne i Hercegovine nudi mnoštvo prilika, a posebno kada se izađe izvan Sarajeva.

"Postoji jako puno osoba koje žele proizvoditi nešto izazovno i koje su fleksibilne za tu vrstu rada. Pored toga imamo iskusnih stolara i drugih zanatlija. Također imamo talentovane dizajnere, što se može primjetiti kroz zadnjih par godina, posebno u industriji namještaja. Ono na čemu bi trebalo poraditi je motivacija i edukacija ljudi. Često vlada autsajderski mentalitet da se nešto ne može i kao izgovor koriste se država, sistem ili slično'', navodi Tanović. 

Smatra da je lako navoditi eksterne razloge kao barijeru što je već postalo kliše argument zašto netko ne uspijeva, pogotovo ako čak i ne proba.

''Puno ovih problema se može zaobići, sopstvenom voljom i trudom. Srednja škola i fakultet neće vas nigdje ni u  svijetu pripremiti do profesionalnog kraja. Proces edukacije i učenja je permanentan. Učite i dalje, probajte, postanite profesionalac, moja je iskustvena poruka", navodi direktor ove kompanije. 

 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti