Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gdje nam je nestala humanost: Voda skuplja i do tri puta

17.05.2014. 08:17 / Izvor: Oslobođenje

Dok se u mnogim dijelovima BiH organizuju dobrotvorne akcije za sakupljanje hrane i drugih potrepština za ugrožene građane, koji su zbog poplava odsječeni i izgubili su sve ili veliki dio svoje imovine, neki su u stanju prirodne nesreće pronašli dodatni način zarade.

Brojni trgovci iz manjih gradova BiH odlučili su da zarade na nevolji građana, pa su povećali cijene, najčešće vode, koja je građanima najneophodnija, a zatim brašna i drugih namirnica. Veliki broj građana danas je putem medija, te direktnim pritužbama kantonalnim inspekcijama, ukazivao na ovaj problem.

- Problem su manje trgovine, u kojima je cijena litra vode povećana za 0,5 KM do marke. Naše ekipe su cijeli dan bile na terenu i sankcionisale ovakve slučajeve, a organizovali smo i općinske inspekcije da nam pomognu. Sve prekršioce ćemo kazniti, a kako se uglavnom radi o prodavnicama koje ne izdaju fiskalne račune, kazne će biti 3.000 KM i više, kazao je za Oslobođenje Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Prijave inspekcijama

Predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK-a Gordana Bulić potvrdila nam je pritužbe velikog broja građana na povećanje cijena vode.

- Pojavili su se nakupci koji idu po selima i prodaju vodu po mnogo većoj cijeni. Naprimjer, kanister od pet litara vode, koji inače ne košta više od marke, oni prodaju po 3,40 KM i sebi obezbjeđuju veliku zaradu. Pozivam građane iz bilo kojeg dijela BiH da se jave kantonalnim ili općinskim inspekcijama i prijave sve zloupotrebe, kao i da zapišu tablice distributera i nelegalnih prodavača, kazala je Bulić.

Putem društvenih mreža danas su se oglašavali građani sa istim primjedbama. Kontaktirali smo i federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja, koji nam je kazao kako nije upućen u ove malverzacije, te ne može dati informacije prije ponedjeljka.

Preporuke građanima

Agencija za sigurnost hrane BiH danas je uputila preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama, kako bi se zaštitili od infektivnih oboljenja zbog loših higijensko-sanitarnih uslova koji nastaju zbog otežanog vodosnabdijevanja i neadekvatne dispozicije otpadnih materija, kao i moguće kontaminacije hrane i vode za piće.

- Potrošačima savjetujemo da konzumiraju isključivo vodu za koju postoje informacije da je sigurna za piće, a zamućenu ili onu koja je promijenila boju, kao i vodu lokalnih i individualnih izvorišta iz područja zahvaćenih poplavama ne treba piti, niti koristiti za pripremu hrane i ličnu higijenu. Vodu za koju se sumnja da je mikrobiološki kontaminirana treba prokuhati (najmanje minut) ili je dezinficirati hlornim preparatima. Namirnice koje su na bilo koji način došle u kontakt s naplavnim ili otpadnim vodama u kući ili dvorištu obavezno baciti, stoji u saopštenju koje je potpisao direktor Agencije Sejad Mačkić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti