Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gdje su respiratori iz afere Srebrena malina?

18.01.2021. 11:51 / Izvor: N1

Rrespiratori, njih 93 od 100 koje je Vlada Federacije BiH nabavila posredstvom malinarske firme Srebrena malina raspoređeno je u zdravstvene ustanove Federacije BiH, potvrđeno je za N1 iz Federalne uprve civilne zaštite. Istovremeno za takozvanu aferu respiratori, 4. januara Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević.

"Nakon što su Kantonalna ministartsva zdravstva iskazala potrebe za respiratore koje je nabavila Federalna uprava civilne zaštite za zdravstvene ustanove na području Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab civilne zaštite donio je zaključke kojim se rapoređuje 100 (stotinu) invazivnih respiratora. Raspodjela 93 komada je izvršena u skladu sa zahtjevima zdravstvenih ustanova, dok preostali raspoloživi kontingent za koji je također utvrđena raspodjela, zbog perioda praznika i organizacije rada zdravstvenih ustanova još nije isporučen", izjavila je za N1 Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ.

No, do daljnjeg ti resporatori ne mogu u funkciju jer ih nema ko verifikovati. Ugovor sa firmom Verlab o zakonskoj verifikaciji ventilatora istekao je 26. decembra prošle godine.

"FUCZ je uputila upit Agenciji za javne nabavke o daljnjem definisanju odredbi ugovora. U odgovoru koji smo zaprimili od Agencije za javne nabavke jasno je iskazano da u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka", kaže Alagić.

Trebao bi uslijediti novi postupak javne nabavke – novi tender i izbor laboratorije za mjeriteljstvo.

Sve kompletan postupak ocjene funkcionalnosti respiratora nabavljenih prije gotovo godinu dana i plaćenih novcem građana odugovlači. Za to još niko ne snosi odgovornost.

I imenovani v.d. FUCZ Mustafa Kadribegović nakon suspenzije sada optuženog Fahrudina Solaka se povukao sa ove dužnosti dajući ostavku. Ko je nasljednik i ko će preuzeti kompletan posao sa sumnjivim respiratorima?

"Nakon podnesene ostavke Kadribegovića Vlada Federacije BiH je ovlastila Enesa Memića da organizuje sve poslove i potpisuje sve akte iz nadležnosti direktora, dok traje preventivna suspenzija direktora Fahrudina Solaka", kazala je za N1 pomoćnica direktora FUCZ Sanita Alagić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti