Gdje su stvarni "gubici" vode u distributivnoj mreži ViK Sarajevo?

27.12.2017. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Gdje su stvarni 'gubici' vode u distributivnoj mreži ViK Sarajevo?

Za racionalizaciju utroška vode neophodno je izraditi potrebne elaborate, studije i aplicirati za novac fondova, jer je u pitanju ekologija, energetska efikasnost i održivi razvoj.

Svjedoci smo kako se svakodnevno intenziviraju priče o problemu vodosnabdijevanja u Sarajevu. Iako je Vlada KS, kako kažu, prezadovoljna funkcionisanjem trenutnog sistema, smanjenjem redukcija i kvalitetom rješavanja problema posljednjih mjeseci od kad je na čelu KJKP ViK- a stigao novi menadžment, redukcija i problema još uvijek ima.

Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode Grizelj d.o.o u razgovoru za Akta.ba je iskazao svoju zabrinutost što se načini za rješavanje stvarnih 'gubitaka' vode u distributivnoj mreži ViK Sarajevo, a time i smanjenja redukcije, ne traže na drugim mjestima, za razliku od onih očiglednih.

Kao jedan od većih problema Grizelj navodi korištenje dvosmjernih vodomjera.

"Trenutno preko 80 posto vodomjera na sistemu vodovodne mreže ViK Sarajevo su 'dvosmjerni' vodomjeri tako da u instaliranom stanju imaju funkciju da mjere protok 'utrošak' vode. 'Dvosmjerni' vodomjeri tokom redukcije u kontra smjeru mjere protok zraka koji ulazi u sistem preko vodokotlića, česmi i ostalih potrošača vode kao što su veš mašina, mašina za pranje suđa i vrše 'anuliranje' smanjuju 'stvarno' stanje protekle vode, tokom redukcija vode od 22 – 06 sati. S obzirom da je zrak lakši lakše se istiskuje na vodopropusnim mjestima vodovodne mreže, a brže vrti vodomjer u kontra smjeru", pojašnjava Grizelj.

S obzirom da je redukcija svakodnevna pojava, tako se i svakodnevno smanjuje "stvarno" stanje utroška vode na vodomjerima a time i se umanjuje "stvarni" utrošak vode i manje fakturiranje i manji prihod naknade za isporučenu vodu.

Kao jedan od prijedloga za koje Grizelj smatra da bi u budućnosti mogao smanjiti ovaj utrošak, jeste zamjena spomenutih vodomjera ili ugradnja nepovratnih ventila u sklopu dvosmjernih vodomjera.

Ono što je očigledno jeste da se da problem neće riješiti onda kada se gubici potpuno eliminišu.

Potrebene su druge strategije kako bi došlo do realinih rezultata. Svaki projekat smanjenja gubitaka vode se treba provoditi planski. Za racionalizaciju utroška vode neophodno je izraditi potrebne elaborate, studije i aplicirati za novac fondova, jer je u pitanju ekologija, energetska efikasnost i održivi razvoj.

"Racionalizacija utroška vode u vodovodnom sistemu ViK Sarajevo može se regulisati sistemski i planski. Sve to zahtjeva dodatne troškove ali vodi rješenju, jedan od načina je obvezno uvođenje vakum WC šolja koje troše 80 posto manje vode od 0,7 lit. do 1,5 lit. po jednom aktiviranju, a standardni vodokotlići 'bez curenja' troše 8 lit do 10 lit. prilikom jednog aktiviranja. Svi avioni, vojni i putnički brodovi, kruzeri, gradovi New York, Tokio, koriste ih preko više desetljeća, kao gradovi novijeg vremena kao što je Dubai. Zašto da ih ne kositi i Sarajevo?", govori Grizelj.

Ovaj način je moguće regulisati u samom procesu odobravanja i davanje saglasnosti na projekate koji su u fazi izgradnje kroz koje kako Grizelj kaže treba insistirati na vakum WC šoljama i ekološkim potrošačima vode.

"Kanton Sarajevo je donio Odluku kojom se regulira pravno izgradnja novih stambenih i poslovnih objekata sa obveznim povezivanjem na Toplane Sarajevo. Zašto se ne donese Odluka o racionalizaciji utroška vode u Kantonu Sarajevo uz obveznu primjenu eko potrošača vode?", kaže Grizelj.

Iz Vik-a su kazali kako su svjesni da još uvijek postoji mnogo problema koje trebaju riješiti i da na tome svakodnevno rade ali i da postoje pozitivni pokazatelji. Kažu kako su već sada boljim upravljenjem sistema sa 2.800 litara u sekundi smanjili redukcije, za razliku od prošle godine kada su bile aktivne redukcije i kada su imali 3.165 litara u sekundi raspoloživih u sistemu.

ViK raspolaže sa 63 rezervoara ukupnog kapaciteta 110.000  kubika, dok dnevna isporuka vode iznosi 240.000 kubika. Ukupna dužina vodovodne mreže je oko 2.000 kilometara, od čega se na primarnu odnosi oko 1.200.

Po nekim pokazateljima, gubici vode u KS su oko 75 posto. Riječ je zapravo, kako i sam Grizelj kaže,o postototku neprihodovane vode.

"Neprihodovana voda predstavlja zbir fizičkih gubitaka tačnije svih onih curenja iz sistema, komercijalnih gubitaka koji su ilegalna potrošnja, greške u mjerenju, greške u bazi podataka itd. i legalne neobračunate potrošnje, potrošači koji imaju legalan priključak ali im se iz nekog razloga svjesno ne šalju računi za vodu", pojašnjava Grizelj.

Kako u Sarajevu postoje redukcije, jedan dio fizičkih gubitaka se može izraziti kroz prodajnu cijenu vode ali njihova ukupna cijena je još uvijek višestruko manja u odnosu na komercijalne gubitke.

Napominje da postoje i oni  komercijalni gubici i legalna neobračunata potrošnja koji se mogu potpuno anulirati dok su fizički gubici uvijek prisutni u sistemu u količini koja se naziva neizbježnim gubicima. Komercijalni gubici predstavljaju zapravo količinu vode koja je trebala biti prodata po maloprodajnoj cijeni vode, dok se smanjenjem fizičkih gubitaka štedi na proizvodnji vode, proizvodnoj cijeni, naravno uz uslov urednog vodosnabdijevanja.

Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede KS, nedavno je kazao da je Vlada KS-a utvrdila osam mjera koje se provode na terenu zadnjih mjeseci, od čega su neke u potpunosti izvršene, a neke u fazi realizacije, te napomenuo da je u rebalansu budžeta izdvojeno deset miliona KM s ciljem daljnje stabilizacije vodovodnog sistema.

Do pisanja ovog teksta od ministra Hasanspahića nismo dobili odgovore trenutnog stanja sprovedbe ovih mjera i njihovog učinka.

Grizelj kaže da racionalizacija utroška vode može i treba da bude projekt na nivou BiH, jer nema samo Kanton Sarajevo problema sa snabdijevanjem, a treba se voditi time da će voda svakim danom biti skuplji resurs.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti