Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gemius privremeno uklonio javnu listu posjećenosti internet stranica u BiH

14.08.2014. 15:31 / Izvor: eKapija.ba

Jedini zvanični mjeritelj posjećenosti bh. internet stranica, Gemius, obavijestio je sve internet medije i servise u Bosni i Hercegovini da je privremeno obustavio objavljivanje rang liste posjećenosti internet stranica u BiH.

"Obavještavamo vas da smo na web adresi www.audienceba.gemius.com privremeno odlučili prestati s javnim prikazivanjem podataka o posjećenosti BiH Internet stranica iz gemiusAudience (gA) istraživanja. Cjelokupni rezultati za juli 2014 su  dostupni isključivo u sklopu software-a za medijsko planiranje  -gemiusExplorer", saopćeno je.

GemiusAudience je cjelovito istraživanje Internet publike kojeg koriste medijske agencije pri medijskom planiranju te online mediji za prodaju  oglasnog prostora. GemiusAudience mjeri posjećenost web stranica i dijelova web stranica kroz razne parametre, ali isto tako bilježi  socio-demografske karakteristike te prati ponašanje korisnika. Kako su svi ovi elementi sastavni dio istraživanja, iz Gemiusa navode kako su uvidjeli da je  dosadašnje javno objavljivanje dijela podataka stavilo prevelik značaj na samo jedan parametar te istovremeno umanjilo cjelokupnu vrijednost istraživanja.

Kako se navodi u saopćenju, daljni razvoj gemiusAudience istraživanja u BiH ovisit će o spremnosti online medija za samoregulacijom. Pitanja oko objave Gemius liste, pitanja oko pravila za sudjelovanje, pa i pitanja koja nisu vezana za Gemius poput istraživanja o vrijednosti Internet oglašavanja, na većini tržišta gdje je gemiusAudience standard definiraju se kroz strukovna udruženja kao što je Internet Advertising Bureau (IAB).

"Kako bismo mogli unaprijediti naše istraživanje te i dalje sudjelovati u razvoju BiH  tržišta, nadamo se da će se u BiH uskoro formirati IAB ili slično strukovno udruženje koje će legitimno predstavljati sudionike gA  istraživanja. U trenutku formiranja spomenutog udruženja zadržavamo pravo vratiti javnu listu posjećenosti", poručuju iz Gemiusa

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti