Geo-Centar Banja Luka: Usluge aerofotogrametrijskog snimanja

25.07.2014. 13:43 / Izvor: eKapija.ba
Geo-Centar Banja Luka: Usluge aerofotogrametrijskog snimanja
OTVORI GALERIJU

Geo - Centar d.o.o. Banja Luka vrši usluge aerofotogrametrijskog snimanja profesionalnom digitalnom fotogrametrijskom kamerom, kao i obradu snimaka iz vazduha digitalnim fotogrametrijskim radnim stanicama.

Kako bi ubrzali izradu geodetskih podloga za vaše aplikacije koja je trajala predugo i odugovlačila rokove izrade projekata, među prvim preduzećima u Bosni i Hercegovini, od početka 2003. godine Geo - Centar d.o.o. Banja Luka vrši usluge aerofotogrametrijskog snimanja profesionalnom digitalnom fotogrametrijskom kamerom, kao i obradu snimaka iz vazduha digitalnim fotogrametrijskim radnim stanicama. Kroz prethodnih 10 godina pokazalo se da su najčešće potrebe za aerofotosnimanjem u oblastima državnog premjera, urbanizma, projektovanja, vodoprivrede, energije, šumarstva i dr. Fotogrametrijskom obradom iz aerofoto snimaka se izrađuju mnogobrojni proizvodi.

Plan leta

Kako bi aerofoto snimanje bilo izvedeno u skladu sa zahtjevima vašeg projekta Geo - Centar izrađuje plan leta u kojem definišu parametre kao što su: prostorna rezolucija snimaka, broj redova snimanja, broj snimaka, preklope između snimaka, visinu i potrebnu brzinu leta aviona iznad terena. Najčešće podloge koje se koriste u planiranju letenja su postojeće karte sitnije razmjere, kao npr. topografska karta 1:25000. Koristeći najsavremeniju opremu, sračunati parametri iz plana leta se ubacuju/importuju u softverske dijelove opreme, i nakon toga aerofoto snimanje se izvodi potpuno automatizovano. Planiranje letenja obuhvata i planiranje terenskih radova u vezi sa aerofoto snimanjem. Radovi na terenu se odnose na fotosignalisanje terena i uspostavljanje geodetske osnove za potrebe izravnanja bloka aerotriangulacije kao i kontrolnih mjerenja.

Dozvole za prelet

Da bi se započelo izvođenje aerofoto snimanja neophodno je dobiti saglasnosti i dozvole za prelet nadležnih institucija za kontrolu letenja. Sa desetogodišnjim iskustvom na poslovima aerosnimanja uigran Geo - Centar predstavlja uigran tim za prikupljanje neophodne dokumentacije i sprovođenje postupka kod nadležnih institucija za dobijanje dozvola za prelet. U zavisnosti od države u kojoj se radi snimanje, ministarstva odbrane i agencije za civilnu vazdušnu plovidbu su uobičajene institucije koje izdaju dozvole i saglasnosti za letenje u okviru vazdušnog prostora države.

Izvođenje aerofoto snimanja

Kada su ispunjeni svi gore navedeni preduslovi, pristupa se izvršenju zadatka aerofoto snimanja. Kako bi dobili što kvalitetnije snimke iz vazduha, snimanje se vrši po prihvatljivim meteorološkim uslovima, što podrazumijeva sunčano i vedro vrijeme, bez oblaka, sumaglice i snijega na terenu. Nakon izvedenog snimanja izrađuje se plan izvedenog snimanja i vrši se kontrola kvaliteta snimaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti