Geobiro nudi podatke za sve radove monitoringa objekata

22.02.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Geobiro nudi podatke za sve radove monitoringa objekata

Geobiro brine o optimalnoj geometriji mreže te njenoj pouzdanosti kao i pravilnom izboru testnih statistika koje koriste.

Vlasnici objekata u zadnje vrijeme sve češće zahtijevaju kontinuirano praćenje kako se ne bi dosegla granična vrijednost koja je rezultat raznih opterećenja koja djeluju na statiku objekta, odnosno starenja objekta ili zamora materijala. U mnogim slučajevima zahtijeva se da se obavljena mjerenja i ostale prikupljene informacije analiziraju u realnom vremenu. Isto to vrijedi i za slijeganja i klizišta gdje su nužna geodetska mjerenja za modeliranje manjih ili većih prostornih pomaka u područjima gdje se eksploatiše ruda, odnosno obavlja neka druga aktivnost koja za posljedicu može imati vidljive promjene na tlu.

Sve građevine, bez izuzetka, su izložene riziku od oštećenja uvjetovanih vanjskim i unutrašnjim faktorima. Vrlo važni infrastrukturni objekti kao što su mostovi, tornjevi, tuneli, neboderi moraju s vrlo visokom pouzdanosti zadovoljiti zahtjeve u pogledu stabilnosti, što je osnovna pretpostavka njihove eksploatacije u svrhu u koju su građeni. U propisima mnogih europskih država regulišu se načela stalnog ili povremenog praćenja u svrhu pravovremenog detektovanja promjena geometrijskog oblika građevine i njenog položaja u prostoru. GEOBIRO d.o.o. nudi podatke dobivene visoko preciznim tahimetrima za sve radove monitoringa objekata niskogradnje, visokogradnje, hidrotehničkih objekata, klizišta te mnogih drugih sa visokom tačnošću i u skladu sa iznesenim zahtjevima klijenata. Osiguravaju pravilan izbor lokacije referentnih tačaka i tačaka na objektima nad kojima vrše monitoring, ispravno razvijanje geodetske mreže te zahtijevanu tačnost. Brinu o optimalnoj geometriji mreže te njenoj pouzdanosti kao i pravilnom izboru testnih statistika koje koriste. Osim toga, osiguravaju pravovremenu i kvalitetnu obradu i interpretaciju navedenih podataka i rezultata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti