Geodetski premjer zemljišta

06.02.2017. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Geodetski premjer zemljišta

Temelj prostornog okvira za premjer zemljišta čini geodetska osnova koja se sastoji od geodetskih tačaka trigonometrijske i nivelmanske mreže

Širok spektar tehnika za prikupljanje prostornih podataka o zemljištu i objektima na zemlji, pruža nam mogućnost izvršavanja mnogobrojnih zadataka iz oblasti premjera zemljišta, katastarskog premjera, osnovnih geodetskih radova, održavanja premjera, kao i katastra komunalnih uređaja. Geo – Centar d.o.o. Banja Luka nudi Vam usluge iz oblasti geodetskih radova.

Geodetske mreže

Temelj prostornog okvira za premjer zemljišta u državi čini geodetska osnova koja se najčešće sastoji od geodetskih tačaka trigonometrijske i nivelmanske mreže. Polazeći od te osnove, raličitim tehnikama vrše opažanja i računanja lokalnih položajnih i visinskih referentnih mreža.

Rekognosciranje i stabilizacija

Iskustvo koje posjeduju u radu na projektovanju, opažanju, razvijanju i kontroli pojedinih geodetskih mreža im omogućava izradu kvalitetnog plana prostornog rasporeda geodetskih tačaka, koji pored pronalaženja postojećih geodetskih tačaka ima veoma važnu ulogu za postizanje projektovane tačnosti. Poštujući konfiguraciju terena koji se premjerava pri tome se vodi računa o prostornom odnosu između pojedinih tačaka, što se odnosi na međusobna rastojanja, mjesta stabilizacije, olakšani pristup, bezbjednost i sl. Novoprojektovane tačke stabilizuju na predviđenim lokacijama prema zahtjevima projektnog zadatka i propisanog pravilnika o geodetskoj osnovi. Prilikom stabilizacije sačinjavaju prateće zapisnike koji su neophodni za kasniji pristup i opažanje.

Opažanje (mjerenje)

Prije mjerenja na terenu, organizovano osoblje preduzeća Geo - Centar vrši planiranje izvođenja terenskih radova, pa prema tome, opažanje geodetskih mreža planiraju u cilju zadovoljavanja kriterijuma kojima težimo, a to su kvalitet, brzina, sistematičnost i profesionalnost. U zavisnosti od projektovanog nivoa tačnosti biraju tehniku kojom se vrši opažanje. Odabranom tehnikom, tj. odgovarajućim geodetskim instrumentima vrše mjerenje veličina kao što su dužine, horizontalni i vertikalni uglovi, GPS vektori, visinske razlike, i pored toga registruju druge prateće parametre kao što su visine instrumenta, meteorološki uslovi, temperatura, pritisak, vlažnost vazduha i sl. U toku mjerenja sačinjavaju zapisnik o mjerenjima koji je neophodan za kasniju obradu prikupljenih podataka.

Izravnanje

Podatke mjerenja na terenu, te druge prikupljene podatke ubacuju u specijalizovane softverske pakete u kojima vrše sistematizaciju i analizu mjerenih podataka, testove na greške, provjeru relativne tačnosti i kompaktnosti, računanje popravaka mjerenih vrijednosti, te na kraju računanje koordinata tačaka u državnom koordinatnom sistemu. Statističkom analizom saznaju sve o kvalitetu i nivou tačnosti izmjerenih podataka i sračunatih koordinata u 3D Dekartovom koordinatnom sistemu. U tehnički izvještaj upisuju se sve faze obrade, uključujući sirove podatke, rezultati u među-fazama, te naravno konačni rezultati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti