Geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka zaštićeno u 29 zemalja

25.03.2019. 13:52 / Izvor: SRNA
Geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka zaštićeno u 29 zemalja

Geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka zaštićeno je u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma, nakon gotovo dvije godine rada na ovom dijelu projekta.

 

Geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka zaštićeno je u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma, nakon gotovo dvije godine rada na ovom dijelu projekta, rečeno je Srni u Područnoj jedinici na Sokocu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Republike Srpske.

Rukovodilac Područne jedinice Jelene Mićić rekla je da je na adresu Udruženja proizvođača "Romanijski skorup-kajmak" dostavljen je sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva /WIPO/, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje devet zemalja članica EU.

Ona je naglasila da su zaštitom geografskog porijekla stvoreni preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka, što će obezbijediti trajnu konkurentsku prednost za prozvođače ovog proizvoda sa šireg područja Romanije, te im omogućiti lakši plasman i prepoznatljivost na svim tržištima.

Vlačićeva je pojasnila da se zaštitom geografskog porijekla sprečava neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet skorup-kajmaka u svim zemljama članicama Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva.

"Ova registracija će biti putokaz i ostalim proizvođačima naših autohtonih poljoprivrednih/prehrambenih proizvoda, a u okviru projekta ICAM, u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo BiH, biće izrađen vodič za one proizvođače koji na sličan način planiraju da zaštite autohtone poljoprivredne proizvode iz ostalih krajeva naše zemlje", navela je Mićićeva.

Predsjednik Udruženja proizvođača Romanijskog skorup-kajmaka Nada Maksimović  izrazila je u ime udruženja zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podršku, te Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, članu Grupacije Svjetske banke, na stručnoj i finansijskoj pomoći pruženoj kroz Projekat unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu - ICAM, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ona je naglasila je ovim projektom podržano niz aktivnosti udruženja, od prikupljanja dokumentacije i sredstava potrebnih za zaštitu geografske oznake, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, do marketinških aktivnosti predstavljanja proizvoda.

"Uz podršku projekta ICAM uspjeli smo da standardizujemo tehnološki proces, da ispunimo brojne zahtjeve za geografsku zaštitu romanijskog skorup-kajmaka pri Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva, te da predstavimo proizvod na regionalnom tržištu", navela je Maksimovićeva.

Ona je rekla da će Udruženje nastaviti saradnju sa resornim ministarstvom i projektom ICAM u provođenju daljih marketinških i promotivnih aktivnosti sa ciljem povećanja prodaje i izvoza skorup-kajmaka.

Udruženje proizvođača "Romanijski skorup-kajmak" osnovano je početkom 2014. godine i okuplja aktivne članove sa područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica.

Cilj ovog udruženja je da radi na zaštita imena i porijekla ovog autohtonog proizvoda.

Udruženje sarađuje sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, koje im pruža stručnu podršku organizovanjem edukacija, izložbi, odlaska na sajmove i manifestacije iz oblasti poljoprivrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti