GIZ: Kroz obuku nastavnog osoblja do veće primjene digitalizacije u srednjem stručnom obrazovanju

01.12.2021. 14:45 / Izvor: Akta.ba
Giz

U Srednjoškolskom centru Hadžići, Srednjoškolskom centru Ilijaš i Srednjoškolskom centru Vogošća završen je drugi ciklus edukacija.

U Srednjoškolskom centru Hadžići, Srednjoškolskom centru Ilijaš i Srednjoškolskom centru Vogošća završen je drugi ciklus edukacija iz korištenja programskih rješenja za dizajniranje pomoću računara za profesore i profesorice mašinske grupe predmeta. Kroz ovu edukaciju, profesori i profesorice su stekli znanja i uvide u aktuelna kretanja iz oblasti kompjuterski potpomognutih konstrukcija (CAD) i kompjuterski potpomognute proizvodnje (CAM), a kako bi što efikasnije mogli implementirati savremene nastavne planove i programe za zanimanja mašinski tehničar i obrađivač metala rezanjem.

Prvi dio edukacije obuhvatio je sticanje znanja i vještina iz programa SolidWorks Essentials. SolidWorks je jedno od najpoznatijih CAD rješenja u industriji koje omogućuje rad na kompleksnim projektima uz jednostavno i pristupačno korisničko sučelje (Interface). Drugi dio edukacije bio je usmjeren na SolidCAM, programsko rješenje za jednostavno i učinkovito programiranje CNC mašina u proizvodnji dijelova, ali i pomoć u svim operacijama proizvodnog ciklusa. Profesoricama i profesorima još predstoji ispit, planiran za mjesec januar, na kojem će imati priliku pokazati naučeno.

Jedna od učesnica edukacije, Nermana Serdarević, profesorica u Srednjoškolskom centru Hadžići, zadovoljna je što ima priliku biti dio najnovijih kretanja u industriji, jer kako kaže, "mašinstvo je oblast koja se stalno mijenja i digitalizacija nije zaobišla ni ovu industrijsku granu. SolidWorks učenicama otvara mnoge mogućnosti i pomaže im da razumiju vezu između CNC mašina sa programima za konstruisanje".

Osman Tihić, profesor iz Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš ističe da je i učenicima lakše približiti stručna zanimanja kada se radi sa najnovijim tehnologijama. "Naši učenici i učenice su znatiželjni, a mi kao njihovi nastavnici, moramo biti u stanju da ih uvedemo u savremene načine pripreme proizvodnih procesa. Kroz ovakve edukacije imamo priliku da učimo od najboljih."

Iako se zbog pandemije i važećih epidemioloških mjera edukacija odvijala na daljinu, profesor Srednjoškolskog centra Vogošća, Admir Habibović, zadovoljan je ostvarenim ciljevima obuke. Izrada dijelova pomoću računara zahtijeva mnogo vježbanja i usavršavanja u programu koji se kontinuirano unaprjeđuje. "Moramo ići u korak s vremenom i našim učenicima i učenicama približiti šta ih sutra očekuje na njihovim budućim radnim mjestima".

Srednjoškolski centri su dobili računare sa pripadajućim mrežnim licencama za škole, dok je edukaciju za korištenje programskih rješenja SolidWorks i SolidCam provela kompanija Strojotehnika d.o.o. koja je ovlašteni zastupnik za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Obuka za profesore i profesorice mašinske grupe predmeta je realizovana u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti