GIZ podrška javnim preduzećima u suzbijanju pandemije COVID19

13.11.2020. 09:20 / Izvor: Akta.ba
GIZ podrška javnim preduzećima u suzbijanju pandemije COVID19

Kao vid podrške Njemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19 odabranim javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama početkom mjeseca dodijeljeni su paketi zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.

Kao vid podrške Njemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19 odabranim javnim komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama početkom mjeseca dodijeljeni su paketi zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. 

Pakete, koji sadrže dezinfekcijska sredstva, maske, rukavice, zaštitna odijela, vizire, je u ime njemačke vlade, dodijelio GIZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga. Ukupna vrijednost podrške iznosi 50.000 eura, a gradovi koji su obuhvaćeni u prvom krugu dodjele paketa su: Gračanica, Sanski Most, Srebrenik, Velika Kladuša, Gradiška, Kotor Varoš, Laktaši, Prnjavor, Trebinje i Banja Luka. 

Zoran Popović, predsjednik Udruženja "Vodovodi Republike Srpske" i direktor Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod" iz Banjaluke rekao je da je veoma važna pomoć Njemačke Vlade i da će navedena oprema uveliko  pomoći u radu i zaštiti radnika  i potrošača u direktnom kontaktu jer je banjalučki Vodovod najveći u Republici Srpskoj, gdje se godišnje uradi preko 7.000 kontrola kvalitete vode, a broj kontrola je povećan uslijed pandemije izazvane COVID-19 virusom.

On je posebno istakao saradnju Udruženja "Vodovodi RS" sa GIZ-om. "Prije dvije godine smo potpisali ugovor sa GIZ-om, gdje nam oni pomažu u obuci kadrova, a tu je i niz projekata u vezi sa vodnim uslugama, po pitanju riješavanje problema gubitaka na mreži i otpadnih voda, a najavljena je i daljnja saradnja."

Kroz regionalno umrežavanje i saradnju sa privatnim sektorom Njemačka radi na uvođenju najboljih praksi u više od 120 preduzeća širom regiona čija je djelatnost upravljanje vodom.

 

Prema riječima Selima Babića, predsjednika Udruženja/Udruge poslodavaca komunalne privrede Federacije BiH vodosnabdijevanje se odvija bez teškoća. Upravo zbog stanja pandemije ulažu se i dodatni  napori da nijednog momenta ne budu dovedeni u pitanje kontinuitet vodosnabdijevanja i kvalitet vode. "Saradnja Udruženja poslodavaca komunalne privrede u FBiH (UPKP FBiH), odnosno javnih komunalnih preduzeća koja su naše članice, sa GIZ-om je veoma važna, s obzirom na specifičnost ali i obim poslova koje realiziraju. Takve aktivnosti omogućavaju praćenje globalnih trendova iz oblasti komunalnih usluga i integraciju u procese koji će u budućnosti biti presudni, posebno za male zemlje u razvoju kao što je BiH", kaže Babić i dodaje da Udruženje poslodavaca komunalne privrede u Federaciji BiH kroz više projekata iz sektora vodosnabdijevanja i odvodnje i sektora zbrinjavanja komunalnog otpada dobija značajnu podršku od GIZ-a, što otvara brojne druge poslovne mogućnosti.

Posebnu vrijednost podrške Njemačke razvojne saradnje u suzbijanju pandemije COVID-19 imaju za manje lokalne zajednice.

Odabranim lokalnim javnim preduzećima u BiH zahvalio se Peter Wolfsektorski menadžer  "Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu - modernizacija opštinskih usluga", rekavši da je cilj da se kroz regionalno umrežavanje i saradnju da podrška u modernizaciji opštinskih usluga, kako u opštim uslugama tako i u sektoru upravljanja vodama. Uslijed pandemije izazvane COVID-19 virusom lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća više su nego ikad pod pritiskom da pruže adekvatne usluge i odgovore na visoke higijenske standarde.

"U BiH u borbi sa pandemijom izazvanom COVID-19 virusom želimo dati posebnu podršku javnim komunalnim službama u vidu zaštitne opreme i sredstava kako bi se mogla pružiti adekvatna usluga i odgovori na visoke higijenske standarde u zaštiti postrojenja, radnih mjesta, javnih površina i naravno kako bi se na najbolji način mogli zaštiti radnici. Njemačka razvojna saradnja razvila je mjere kojima želi da ojača njihove kapacitete u suočavanju sa ovim izazovima, a cjelokupna  vrijednost podrške u zaštitnoj opremi i sredstvima za dezinfekciju za svih 6 zemalja regiona je 400.000 eura". 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti