Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH: Istraga o respiratorima je prioritet

21.05.2020. 16:54 / Izvor: Avaz.ba

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, u razgovoru za "Dnevni avaz" govorila je o tome šta ova pravosudna institucija poduzima kada su u pitanju zloupotrebe javnih nabavki za vrijeme pandemije koronavirusa, među kojima je i sporna nabavka 100 respiratora iz Kine u BiH, koje je uvezla "Srebrena malina".

Ovo je prvi put da glavna tužiteljica Tadić javno komentira predmet koji je izazvao veliku pažnju javnosti, s obzirom na to da se radi o nabavci vrijednoj 10,5 miliona maraka, a utvrđeno je da su respiratori beskorisni u bolnicama.

Prema njenim riječima, s obzirom na značaj ovog predmeta, dat je prioritet u radu te je od dana kada je predmet preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH, formiran tim od troje tužilaca koji aktivno provodi istragu.

"Ovaj tim koordinira rad SIPA-e i drugih agencija koje rade na predmetu. U dosadašnjem toku istrage prikupljena je materijalna dokumentacija od svih relevantnih institucija, a u vezi s postupkom javne nabavke koja je predmet istrage. Započelo se sa saslušanjem svjedoka te će navedena saslušanja biti nastavljana u narednim danima.", kazala je Tadić.

Kako je potvrdila, u određenim dijelovima istraga je intenzivirana i hitno je provedeno potrebno vještačenje, koje će, u zavisnosti od drugih rezultata istrage, biti dopunjeno.

"Od prvog dana preuzimanja predmeta pokrenute su aktivnosti u okviru međunarodne pravne pomoći, s partnerskim tužilaštvima u regiji, te prikupljeni dokazi u zbilja kratkom vremenu, što pokazuje stepen odlučnosti, kako BiH tako i država iz regije, da se ovakve pojave intenzivno istraže. Ovaj predmet je značajan, jer se prvi put radi o istrazi o krivičnom djelu u okolnostima pandemije, što su svakako vanredne okolnosti.", izjavila je Tadić.

Tadić je dodala da će tužioci pratiti i procesuirati sva dešavanja koja mogu izazvati opasnost za zdravlje stanovništva i ugroziti živote građana.

"Formirano je više predmeta, za neke javnost zna zbog same prirode predmeta, a također postoje predmeti na kojima se intenzivno radi, a koji nisu puno eksponirani u javnosti. Pratili smo odluke kriznih stožera, situaciju s obdukcijama, pojave klastera iz kojih se širila zaraza i koji su rezultirali smrću građana BiH, kao i nezakonito ponašanje djelatnika Granične policije u vezi s kršenjem odredbi koje su propisale nadležne institucije.", rekla je Tadić.

Još sredinom marta formirala sam koordinacioni tim za postupanje u vezi s problematikom prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa, navodi tužiteljica Tadić. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti