Global Operator Challenge: Odabran novi bh. CAT šampion

06.06.2019. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Global Operator Challenge: Odabran novi bh. CAT šampion

Teknoxgroup BH Sarajevo je 28. maja bio domaćin Caterpillar Roadshowa i Takmičenje operatera.

U okviru ovogodišnje Caterpillar Roadshow manifestacije, u organizaiji Teknoxgroup BH, u Sarajevu su prošle sedmice održane i regionalne kvalifikacije CAT operatera za međunarodno"Global Operator Challenge". 

U veoma zanimljivim kvalifikacijama učestvovalo je 87 operatera CAT mašina iz cijele BiH. Prvi zadatak bio je obaranje loptica kašikom mini-bagera, i vježbanje trikova za drugi, teži zadatak: što brže prebaciti klinove od jednog konusa do drugog. Takmičenje se odvijalo brzo, svi su željeli da pobijede, jer je glavna nagrada putovanje na Evropsko prvenstvo u Malagi, Španija. Ko ne bi želio testirati najnovije mašine tokom sedam dana odmjeravanja vještina sa finalistima iz drugih evropskih zemalja?

Najviše znanja, vještine, ali i brzine među njima pokazao je Nemanja Janković iz firme "Janković d.o.o."

Drugi je bio Nesib Ahmić iz "Roadinga", a treći Krsto Đukić iz Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

"Veoma sam srećan osvojenim prvim mjestom i činjenicom da ću predstavljati BiH Španiji.. Znao sam da sam brz i da nisam griješio, ali moram biti iskren i priznati da me ostvareni rezultat na kraju prijatno iznenadio, jer su i ostali takmičari pokazali zavidnu spretnost", kazao je Nemanja Janković, novi bh. CAT šampion.

Podsjećamo da su u okviru ovogodišnjih kvalifikacija korišteni mini bageri i kombinirane CAT mašine, te da su svi učesnici morali da savladaju nekoliko zahtjevnih disciplina u kojima su praktično ocjenjivani njihova brzina, preciznost i vještina rukovanja.

 

Mirza Sabljica, generalni direktor Teknoxgroup BH za Akta.ba je kazao, da je ovo bila jedinstvena prilika da se kroz zabavni segment tržištu prezentuju nove generacije bagera i ono što one nose.

Pored praćenja napete konkurencije, svi ostali posjetioci, njih više od 100, su pogledali najnoviju generaciju Caterpillar mašina. Impresivno je da oni mogu povećati efikasnost operatera do 45%. Na kamionu smo provjerili kako se rukuje teretom i druge standardne fabrički instalirane tehnologije, uključujući Cat GRADE sa 2D, GRADE sa opcijom pomaka. Većina postavki mašine može se kontrolisati preko monitora visoke rezolucije sa ekranom osetljivim na dodir od 254/203 mm. Nudi 42 jezika i lako je dostupna sa sjedišta – bez protezanja ili okretanja.

Prodavci su objasnili kako nove Caterpillar mašine mogu smanjiti troškove održavanja do 20% zbog manje tačaka održavanja, zajedno sa produženim i bolje sinhronizovanim intervalima održavanja, povećavaju dostupnost i smanjuju troškove. A zbog većih hidrauličnih pumpi, novog elektro-hidrauličnog sistema i povećanog kapaciteta kašike, potrošnja goriva se smanjuje za 20%.

"Dodjelom nagrada za tri najbrža takmičara, završen je lijep događaj. Vidimo se sljedeće godine", poručili su iz Teknoxgroup BH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti