Glomazna birokratija i korupcija guše razvoj Brčkog

10.03.2012. 09:00 / Izvor: SRNA
Glomazna birokratija i korupcija guše razvoj Brčkog

Ekonomija u Brčko distriktu stagnira, nivoi siromaštva i nezaposlenosti su preveliki, a glomazna birokratija i korupcija guše razvoj dok mladi svoju budućnost vide samo izvan ovog prostora, ocijenio je zamjenik supervizora za Brčko distrikt Peter Appleby.

Obraćajući se jučer učesnicima okruglog stola "Izazovi investiranja u Brčko distrikt BiH u kontekstu regionalne i prekogranične saradnje", Appleby je preporučio lokalnoj izvršnoj vlasti da bude otvorena za sugestije i inicijative privatnog sektora.

Učesnike ovog skupa, među kojima je bilo i privrednika, pozdravili su predsjednik lokalnog parlamenta Esad Atić i gradonačelnik Brčkog Miroslav Gavrić, koji je, između ostalog, rekao da treba još mnogo da se učini kako bi Brčko postao sredina u koju vrijedi investirati.

Šef brčanskog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević, govoreći o tome koliko su kapitalni investicioni projekti koji čine strategiju razvoja distrikta privlačni domaćim i stranim investitorima, naveo je da je prvi strateški cilj razvoja investiranje u poljoprivrednu proizvodnju, kao i u znanje i u inovativnost.

Gudeljević je učesnike okruglog stola informisao o dobrim zakonskim pretpostavkama za ulaganja kapitala u privredu distrikta, istakavši s tim u vezi da je ova lokalna zajednica među prvima u BiH 2010. godine usvojila Zakon o javnom privatnom preduzetništvu.

"Mada se u praksi pokazalo da u ovom zakonu ima i dosta manjkavosti, ipak, zahvaljujući regulativi koja je njime propisana, uspjeli smo da dobijemo Centar za dijalizu u čiju je izgradnju privatni partner uložio pet miliona KM, a Brčko distrikt mu je dodijelio zemljište", napomenuo je Gudeljević.

Obrazlažući koliko je pravni okvir za investiranje u Brčko distrikt pogodan za strane i domaće investitore, profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Milan Tomić podsjetio je da je distrikt kao specifična lokalna samouprava u BiH funkcionisao izuzetno dobro dok su se poštovale odredbe Konačne arbitražne odluke prema kojima je on posjedovao poreski i carinski sistem, te kreirao vlastitu ekonomsku politiku, da bi vremenom, naveo je, nadležnosti iz tih oblasti bile prenesene na državni nivo.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Brčkom Marin Gužalić istakao je da se problem investiranja odnosi na problem ulaganja u tekuću reprodukciju. "Pravo na ideje ima svako, pravo na promjene samo onaj ko zna, a najveće neiskorišćene rezerve su u znanju", rekao je Gužalić na okruglom stolu koji je priređen u brčanskom Domu kulture u okviru programa obiljažavanja 12 godina od uspostavljanja Brčko distrikta.

Ukazujući na probleme u preduzetničkoj infrastrukturi u Brčko distriktu profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli Bahrija Umihanić naveo je više remetilačkih faktora koji utiču na ulaganja u osam industrijskkih zona u distriktu, te je sugerisao da se zarad efikasnije realizacije tih razvojnih projekata angažuju regionalne razvojne agencije, kakva je, prema njegovim riječima, tuzlanska "Nerda".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti