Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gluhaković: RS ima potencijal za razvoj zdravstvenog turizma

01.06.2018. 08:33 / Izvor: Fena

Povezivanjem zdravstvenog sektora i turizma bit će unaprijeđena turistička ponuda Republike Srpske, rekao je danas entitetski ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Trend rasta i razvoja zdravstvenog turizma u svijetu je, kaže, potrebno iskoristiti i predstaviti se na tržištu, za šta ovaj bh. entitet ima veliki potencijal. 

"Potrebne su dodatne aktivnosti na razvoju ovog vida turizma, a osnivanje udruženja koje će se baviti promocijom zdravstvenog turizma dat će poseban doprinos tome", rekao je Gluhaković, na sastanku posvećenom osnivanju Klastera zdravstvenog turizma. 

Kao najčešće motive za dolazak turista u RS naveo je kvalitetnu zdravstvenu uslugu, konkurentne cijene, ljekovitost prirodnih faktora, očuvanu prirodu, povoljnu klimu i rekreativne sadržaje koji se nude.

"Veliki broj ljudi iz dijaspore koristi usluge naših stomatologa, ortopeda i estiteskih hirurga, što nas je animiralo da se konkretnije posvetimo razvoju ove vrste turizma, kao i činjenica da je zdravstveni turizam sve traženiji u razvijenim zemljama Evrope", istakao je entitetski ministar trgovine i turizma. 

Pomoćnica ministra zdravlja Ljiljana Ivančić je istakla da sada zdravstveni turizam u RS ima sistemsku podršku za strateško djelovanje i bolju promociju zdravstvenim ustanova. 

Osnivačkoj skupštini Udruženja ''Klaster zdravstvenog turizma RS-a'' danas su u Banjoj Luci prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, turističkih agencija, banjskih centara i privatnih i javnih zdravstvenih ustanova. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti