Go Platforma by Lanaco za izgradnju bh. gradova zdravijih i ugodnijih za život

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Go Platforma by Lanaco za izgradnju bh. gradova zdravijih i ugodnijih za život

17.07.2020. 11:57 / Izvor: Akta.ba

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis, organizirao je u Sarajevu konferenciju u okviru projekta pod nazivom "Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj FBiH". 

Kroz ovaj projekt će se promovisati tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora u urbanim centrima Federacije Bosne i Hercegovine.

"Realizacija projekta će trajati 12 mjeseci uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. U okviru projekta održaće se platforme u vidu konferencija u svim kantonima FBiH, te finalna konferencija na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Na konferencijama će se analizirati stanje urbanih zona u FBiH, dati potencijalna rješenja gorućih problema u oblasti energetike, upravljanja otpadom i saobraćaja kroz integraciju pametnog grada, te potaći diskusije među ključnim akterima u cilju otvaranja prilike za unapređenje urbanih zona FBiH ", istakao je direktor Energis-a Hamdija Mujezin.

Gradovi Bosne i Hercegovine našli su se na listi gradova sa najzagađenijim zrakom u Evropi, a upravo ovakvo stanje alarmira stručnjake i tehnologiju da razvojem i primjenom inovativnih rješenja smanje negativne uticaje na okolinu i učine gradove sigurnijim i održivijim. 

Kako bi se aktuelni problemi na nivou Bosne i Hercegovine riješili uz pomoć savremenih tehnologija, LANACO je predstavio učesnicima niz IoT rješenja objedinjenih pod okriljem svoje Go platforme. Kroz implementaciju sedam vertikala: GoMarket, GoLiving, GoFarm, GoCommunity, GoNature, GoIndustrial i GoSecure, GoPlatforma by LANACO doprinosi poboljšanju različitih segmenata društva. IoT rješenja pružaju mogućnosti za progresivniji razvoj uz optimalni spoj prirode, tehnologije i čovječanstva, saopćeno je iz kompanije LANACO. 

Direktorica LANACO kancelarije u Sarajevu Merima Pecikoza je izrazila zadovoljstvo što je ta  kompanija dio projekta "Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj FBiH".

"Ponosni smo na činjenicu što razvoj koncepta pametnog grada sve više dobija na značaju unutar BiH. Svjesni smo da bez prikupljanja podataka o načinu korištenja javnih servisa ne možemo donositi odluke o unapređenju usluga koje se pružaju građanima. Upravo kroz Go platformu mi povezujemo i integrišemo najvažnije segmente upravljanja poslovnim procesima i sistemima. Kreiranjem IoT rješenja omogućavamo da tehnologija bude na usluzi građanima, kako bi svi zajedničkim snagama omogućili efikasnije i troškovno prihvatljivo korištenje javnih servisa te kako bi povećali kvalitet života svih građana BiH", kazala je Pecikoza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti