Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Go Platforma by Lanaco za izgradnju bh. gradova zdravijih i ugodnijih za život

17.07.2020. 11:57 / Izvor: Akta.ba

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis, organizirao je u Sarajevu konferenciju u okviru projekta pod nazivom "Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj FBiH". 

Kroz ovaj projekt će se promovisati tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora u urbanim centrima Federacije Bosne i Hercegovine.

"Realizacija projekta će trajati 12 mjeseci uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH. U okviru projekta održaće se platforme u vidu konferencija u svim kantonima FBiH, te finalna konferencija na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Na konferencijama će se analizirati stanje urbanih zona u FBiH, dati potencijalna rješenja gorućih problema u oblasti energetike, upravljanja otpadom i saobraćaja kroz integraciju pametnog grada, te potaći diskusije među ključnim akterima u cilju otvaranja prilike za unapređenje urbanih zona FBiH ", istakao je direktor Energis-a Hamdija Mujezin.

Gradovi Bosne i Hercegovine našli su se na listi gradova sa najzagađenijim zrakom u Evropi, a upravo ovakvo stanje alarmira stručnjake i tehnologiju da razvojem i primjenom inovativnih rješenja smanje negativne uticaje na okolinu i učine gradove sigurnijim i održivijim. 

Kako bi se aktuelni problemi na nivou Bosne i Hercegovine riješili uz pomoć savremenih tehnologija, LANACO je predstavio učesnicima niz IoT rješenja objedinjenih pod okriljem svoje Go platforme. Kroz implementaciju sedam vertikala: GoMarket, GoLiving, GoFarm, GoCommunity, GoNature, GoIndustrial i GoSecure, GoPlatforma by LANACO doprinosi poboljšanju različitih segmenata društva. IoT rješenja pružaju mogućnosti za progresivniji razvoj uz optimalni spoj prirode, tehnologije i čovječanstva, saopćeno je iz kompanije LANACO. 

Direktorica LANACO kancelarije u Sarajevu Merima Pecikoza je izrazila zadovoljstvo što je ta  kompanija dio projekta "Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj FBiH".

"Ponosni smo na činjenicu što razvoj koncepta pametnog grada sve više dobija na značaju unutar BiH. Svjesni smo da bez prikupljanja podataka o načinu korištenja javnih servisa ne možemo donositi odluke o unapređenju usluga koje se pružaju građanima. Upravo kroz Go platformu mi povezujemo i integrišemo najvažnije segmente upravljanja poslovnim procesima i sistemima. Kreiranjem IoT rješenja omogućavamo da tehnologija bude na usluzi građanima, kako bi svi zajedničkim snagama omogućili efikasnije i troškovno prihvatljivo korištenje javnih servisa te kako bi povećali kvalitet života svih građana BiH", kazala je Pecikoza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti