Godina iza nas će ostati upamćena po akcizama, nametima i iseljavanju

26.12.2018. 12:51 / Izvor: Akta.ba
Godina iza nas će ostati upamćena po akcizama, nametima i iseljavanju

Nedostatak kvalifikovane radne snage i odliv radnika s ovih prostora najveći su izazovi sa kojima se suočavala privreda Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

Nedostatak kvalifikovane radne snage i masovni odliv nezadovoljnih radnika s ovih prostora najveći su izazovi sa kojima se suočavala privreda Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

Velik broj i (pre)visoki iznosi parafiskalnih nameta koje se plaćaju mimo redovnih poreza i doprinosa, bh. privrednicima su prava omča oko vrata, a već iduće godine stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) mogla bi biti uvećana za dva posto.

Nove brige za našu zemlju donio je najnoviji izvještaj Svjetske banke Doing Business koji je potvrdio da BiH bitnije ne popravlja svoj poslovni ambijent.

Zbog neprovođenja ekonomskih reformi dodatno smo nazadovali u izvještaju pa je Bosna i Hercegovina danas na 183. mjestu po proceduri pokretanja biznisa i lakoći poslovanja.

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar smatra da se u ekonomskom smislu malo toga desilo u ovoj godini, što je vrijedno pažnje i komentara, te da će 2018. godina ostati upamćena po novim akcizama i nametima, rastu troškova života, iseljavanju i limitiranom ekonomskom napretku.

"Definitivno glavni događaj u ovoj godini jeste stupanje na snagu novog Zakona o akcizama, koji je bio okidač za divljanje cijena goriva, čije posljedice i danas osjećamo kroz skuplje gorivo i troškove života. Gotovo godina dana je prošla, uzete su stotine miliona KM iz džepova građana za cestogradnju, a danas vidimo da nije nije krenula gradnja niti jednog novog metra najavljivanih autocesti", ističe on za naš portal.

Kako bi doprinijeli poboljšanju poslovnog ambijenta, a na korist šire društvene zajedniceUdruženje poslodavaca FBiH aktivno radi na rasterećenju privrede. Ove godine Udruženje je odlučilo da bude aktivan učesnik u izradi zakona i preuzme ulogu kreatora poslovnog ambijenta. 

"Udruženje poslodavaca FBiH je uputilo i zahtjev za formiranje koordinacionog tijela za parafiskalne namete u FBiH. U zahtjevu je istaknuto da veliki broj parafiskalnih nameta ima negativan utjecaj, jer je to jedno nevidljivo opterećenje koje znatno utječe na smanjenu konkuretnost domaće privrede, a smanjenjem i ukidanjem parafiskalnih nameta stvorili bi se povoljniji uvjeti za poslovanje bh. privrednika, a samim tim i za izgradnju povoljnijeg poslovnog ambijenta. Također, ubrzao bi se ekonomski rast i razvoj države, smanjila siva ekonomija, povećala zaposlenost i privukli strani investitori. Koordinaciono tijelo sastajalo bi se dva puta mjesečno s ciljem razmatranja opravdanosti ukidanja/smanjenja parafiskalnih nameta", kazali su u Udruženju poslodavaca za Akta.ba. 

Pored toga, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine proslijedilo je najvećim političkim strankama u Bosni i Hercegovini dokument "Šta poslodavci očekuju od Vlasti". Predstavnicima političkih stranaka dostavljeni su zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o PDV-u, rasterećenje privrede na svim nivoima, poboljšanje poslovnog ambijenta, prijedlozi šest akata koji će socijalnim partnerima (poslodavci i sindikat) omogućiti da učestvuju u izradi i donošenju svih zakona i podzakonskih akata koji su od interesa za njih, zahtjev za unaprijeđenje rada ekonomsko-socijalnih vijeća na svim nivoima, hitno usvajanje pet zakona koje je izradilo Udruženje poslodavaca FBiH, odnosno Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o privatizaciji preduzeća, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom, te Zakona o cestovnom prevozu, kao i usvajanje ostalih 19 zakona koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH i otpočinjanje rada na fiskalnoj devalvaciji.

"Predložene izmjene i dopune podrazumijevanju bitno poboljšanje poslovnog ambijenta, smanjenje opterećenja rada, smanjenje sive ekonomije, povećanje konkurentne sposobnosti privrednih subjekata, a doprinijet će i novom zapošljavanju na području Federacije BiH", navode iz Udruženja poslodavaca za Akta.ba.

Očekuju da će vlasti prepoznati značaj ovog dokumenta i mjera koje je Udruženje predložilo. Poslodavci smatraju da bi rješenja u ovim zakonima, ukoliko se usvoje, zaista dovela do rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

"Očekujemo da se bez oklijevanja krenu u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji privredni rast", poručuju oni.

Udruženje je pripremilo izmjene i dopune zakona u skladu sa međunarodnim konvencijama, europskim direktivama i zakonodavstvom zemalja iz okruženja i Europske unije, a njihovo usvajanje pozitivno će uticati na cjelokupnu društvenu zajednicu.

Također, Udruženje će insistirati da bude subjekt bez kojeg nijedan zakon koji se tiče privrede neće moći biti usvojen, a da prethodno nije dobio mišljenje Udruženja, te će insistirati na stvaranju mogućnosti da učestvuje u zasjedanju oba doma Parlamenta FBiH i da brani stavove Udruženja kod raspravljanja o propisima koji su značajni za poslovni ambijent. 

S.Bijedić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti