Godinama odolijeva krizi: Fabrika tepiha Fates radiće tepih od alpake

14.02.2013. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Godinama odolijeva krizi: Fabrika tepiha Fates radiće tepih od alpake

Sokolačka Fabrika tepiha "Fates" je jedna od dvije, do danas opstale firme, u oblasti proizvodnje podnih obloga, od desetak na nekadašnjem jugo-prostoru. I pored niza poteškoća opstaje i bori se sa jakom nelojalnom konkurencijom.

Nakon uobičajene januarske pauze sokolački proizvođači tepiha, ponovo su se latili posla, u prvoj sedmici februara.

Dio kolektivnog godišnjeg koriste i u julu, ali sa januarskim značajno umanje troškove grijanja.

Sokolačka Fabrika tepiha "Fates" je jedna od dvije, do danas opstale firme, u oblasti proizvodnje podnih obloga, od desetak na nekadašnjem jugo-prostoru. I pored niza poteškoća opstaje i bori se sa jakom nelojalnom konkurencijom.

Fabrika zapošljava 54 radnika. U prošloj godini su proizveli ukupno 23.419 metara kvadratnih tepiha, što je za 29 odsto manje nego u 2011. godini. Na tržištu su realizovali ukupno oko 25.000 metara kvadratnih podnih prostirki - 19 odsto manje nego u prethodnoj godini, zahvaljujući zalihama, čija vrijednost je dostigla jednoipomjesečnu proizvodnju i vrijednost višu od milion maraka. Poslovna politika menadžmenta ove firme je da ne nastoji povećati obim proizvodnje, jer je ograničavajući faktor tržište.

"Bez obzira na globalnu krizu i stanje na tržištu, zadovoljan sam. Krizu smo kao i svi tekstilci osjetili prvi, već od 2008. godine i od tada bilježimo konstantan pad u svim parametrima, a posebno kod prodaje proizvoda. Po meni ovakvo stanje će potrajati još i mislim da će ova godina biti teža od prethodne", kaže direktor Fatesa Miodrag Dupljanin za opštinski portal. Prema njegovim riječima, na pad fizičkog obima, uticalo je penzionisanje deset radnika iz neposredne prozvodnje.

Jedan od problema, sa kojim Fabrika tepiha pokušava izaći na kraj su, zaostale obaveze prema državi u iznosu od 677.000 KM. Uredno ih servisiraju, već pet godina i nadaju se da će se u naredne tri riješiti te obaveze, kako bi se posvetili investicionim ulaganjima, pa čak i novom proizvodnom programu.

"Već duže vrijeme imam kontakte sa kupcem za preradu vune od alpake, južno-američke pripitomljene životinje iz porodice deva, koja ima veoma finu dugu vunu, poslednjih godina vrlo popularnu na tržištu zdravih proizvoda. Ako dođe do realizacije te ideje, mogu da kažem da ćemo, udahnuti dublje, i početi rad za poznatog kupca. Tepih od alpake je mnogo skuplji od ovog koji mi radimo od domaće vune. Prije par dana sam razgovarao sa tim potencijalnim kupcem, koji kaže da je prvi kontejner te sirovine krenuo ka nama. Trebala bi da se prerađuje u „Viteksu“ u Visokom, a da se finalizuje u Sokocu. Ako uđemo u taj posao, biće to velika olakšavajuća okolnost, jer ćemo dobar dio proizvodnje raditi za poznatog kupca", ističe Dupljanin.

Poznato je da se radnici sokolačke "Ćilimare", posljednjih godina, ne mogu pohvaliti visinom plate. U upravi tvrde, da će nastojati da povećaju platu radnika, jer postoje realni osnovi za to.

"Primanja radnika su, ne mogu reći niska, nego mizerna, ali su posljedica rezultata poslovanja. Vezana su za plan proizvodnje, za svaki obračunski mjesec. U suprotnom bi iskazivali gubitke i kroz to topili kapital. Na ovaj način ćemo pokriti gubitke iz nekih poratnih godina i kapital će ostati na nivou 1998. godine, što je cilj opstanka", dodaje on.

Da je to, u ovom vremenu težak zadatak za sve u ovoj djelatnosti govori i podatak, da su od desetak proizvođača podnih obloga na bivšem jugo-tržištu, do danas opstala dva; sokolački "Fates" i "Tarkett" ( bivši „Sintelon“) iz Bačke Palanke.

To je, kažu iskusniji, posljedica politike, što se domaća proizvodnja dovoljno ne štiti na tržištu, mjerama monetarne i fiskalne politike. Kada je riječ o pomoći Vlade RS, u sokolačkom "Fatesu", imaju samo riječi hvale za olakšicu u Zakonu o porezu na dohodak, donesenu prije tri godine, a koja se odnosi na djelatnost tekstila. I pored toga, menadžemt ovog preduzeća zamjera republičkoj vlasti, što ne kreira bolji privredni ambijent, slušajući glas privrede opterećene raznim nametima. Neophodno je, kako kažu, razvijati privredu kao temelj na kome se država razvija, umjesto što raste javna potrošnja koja se finasira mahom iz kreditnih sredstava.

"Zakon o PDV-u bi svakako trebao da se nađe na nekim skupštinskim raspravama, kojim je regulisano da se na svu realizaciju iz prethodnog mjeseca PDV-plaća do 10. u narednom mjesecu, tako da je to velika kočnica za proizvođače, u smislu rokova plaćanja prema krajnjem kupcu. Često smo u situaciji da robu damo na odloženo plaćanje, dok obaveze prema PDV-u teku u roku, tako da, kreditiramo državu za taj period. Plaćanje PDV-a na naplaćenu realizaciju dalo bi nama u privredi dalo malo daha", mišljenje je direktora „Fatesa“.

Nabavka sirovine, za proizođače tepiha, posebno kada je riječ o predivima, zahtijeva posebnu snalažljivost.

"Za redovnu proizvodnju mašinski tkanog tepiha koji nam je glavni izvor prihoda, dvije komponente uvozimo, a jednu crpimo sa domaćeg tržišta. Vunu otkupljujemo od proizođača, a pamučno i jutano predivo nabavljamo uvozom iz azijskih zemalja. Oscilacija cijena ove dvije komponente zavisi od najvećih svjetskih proizvođača tekstila, tako da se moramo uklapati prema zahtjevima velikih. Na svu sreću, ova prediva manjim dijelom učestvuju u kalkulaciji cijena gotovih proizvoda", kažu u Fabrici tepiha Sokolac. U ovom preduzeću, u posljednjih dvadesetak godina, otkupljuju sirovu vunu od proizvođača sa romanijskog platoa. Nekada je ta količina iznosila 150 tona godišnje, a u posljednje vrijeme manje.

"Treba reći da je u posljednjih par godina, na tržištu sve veći interes za tom sirovinom. Ne samo za potrebe tekstilne, nego i za termo-izolacione komponente u građevinskoj industriji. Jedan dio vune, koji ne odgovara našoj proizvodnji, ide na tržište Austrije i drugih zapadnih zemalja, tako da nam je to malo uticalo i na poremećaj na tržištu. Zbog toga ćemo dosadašnji cijenu sirove vune povećati, ali i pooštriti selekciju prilikom otkupa", najavio je Dupljanin.

U sokolačkom "Fatesu" u ovoj godini planiraju zadržati nivo proizvodnje iz prethodne, a što se tiče prodaje, nadu polažu u to što su se prošle godine vratili na tržište Hrvatske. Prvi pozitivni inpulsi, opravdavaju to. Inače do sada su prisutni u svim krajevima Srbije i BiH. Podsjetimo, da u ovom akcionarskom društvu, proizvode mašinsko tkane tepihe, a u pratećim programima su; ručno čvorani i taftovani tepih po zahtjevu kupca, kućni tekstil, jambolije, flekereri i prekrivači za namještaj i patos.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti