Vijesti / SVIJET

Google tražio od uposlenika da govore pozitivno o vještačkoj inteligenciji

29.12.2020. 14:36 / Izvor: B92

Google je zatražio od svojih istraživača da "daju pozitivan ton" rezultatima svojih istraživanja oko osjetljivih tema, kao što je vještačka inteligencija.

Strani mediji, pišući o ovome, pozivaju se na istraživače i interne dokumente, koji pokazuju da su u najmanje tri slučaja rukovodioci iz kompanije Google zatražili od autora istraživanja da se uzdrže od negativnog prikazivanja novih tehnologija.

U jednom takvom dokumentu piše da "napredak tehnologije i rastuća složenost našeg spoljnog okruženja sve više dovode do situacija kada naizgled projekti koji nisu uvredljivi pokreću etička, regulatorna ili pravna pitanja, ili mogu da štete ugledu".

U drugoj internoj prepisci, jedan od Google menadžera koji je pregledao studiju o tehnologiji preporučivanja sadržaja, neposredno prije objavljivanja, zamolio je autore da "vode računa da izvještaj ima pozitivan ton".

"Ako istražujemo neku oblast za koju smo stručni, a nije nam dozvoljeno da objavimo zbog nekih provjera, onda je to ozbiljan problem cenzurisanja", izjavila je Margaret Mitchell, koja radi na mjestu istraživača vještačke inteligencije u kompaniji Google.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti