Goraždanski privrednici ostvarili najveći izvoz u posljednjih nekoliko godina

03.08.2021. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Goraždanski privrednici ostvarili najveći izvoz u posljednjih nekoliko godina

Sazrelo vrijeme za promjenu kriterija za izračunavanje prihoda sa jedinstvenog računa BiH, kada je u pitanju BPK Goražde.

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mensad Arnaut i predsjednik Privredne komore Dževad Terović održali su jučer press konferenciju na kojoj su govorili o aktualnim javnim pozivima resornog ministarstva te informaciji o izvozu roba i usluga u Federaciji  FBiH i državi BiH s posebnim osvrtom na Bosansko-podrinjski kanton Goražde za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Radi se o dva javna poziva po Programu podrške razvoju neprofitnim organizacijama i Programu ruralnog razvoja za 2021.godinu koji su u toku.

Za implementaciju Programa podrške razvoju neprofitnim organizacijama u budžetu ministarstva planirana su finansijska sredstva u iznosu od 30.000 KM, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu, dok je za implementaciju Programa ruralnog razvoja izdvojeno 250.000 KM.

"Kroz Program podrške neprofitnim oraganizacijama nastoji se pružiti podrška u poboljšanju uslova za rad u cilju opstojnosti Udruženja poslodavaca, Privredne i Obrtničke komore s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Udruženja „Stari zanati“obrtnika Općine Goražde.  Sredstva koja se mogu tražiti po ovom javnom pozivu se kreću od 5.000 do 10.000 KM. Kada je riječ o o podršci kroz Program ruralnom razvoju, korisnici mogu biti kako registrovani poljoprivredni proizvođači , tako i fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a iznos sredstava koji  se može tražiti za sufinansiranje njihovih projektnih aktivno sti kreće se od 2.000 do 5.000KM", istaknuo je ministar Arnaut.

Kada je riječ o Informaciji o izvozu roba i usluga s prostora BPK Goražde sa osvrtom na FBiH i državu BiH za šest mjesec tekuće godine, u poređenju sa istim periodom 2020 godine, izvozno orjentisana privredna društva s prostora ovog kantona ostvarila su najbolji rezultat u posljednjih pet do šest godina, izvozeći u 55 zemalja svijeta.

Taj podatak daje dovoljno argumenata da je sazrelo vrijeme za promjenu kriterija za izračunavanje prihoda sa jedinstvenog računa BiH, kada je u pitanju BPK Goražde.

"BPK Goražde u posmatranom periodu uvezao je 45.000.000 KM roba i usluga  što je za 29.000.000KM više nego prethodne godine.  Uvoz roba u BPK Goražde uglavnom se odnosi na repro materijale, sirovine i opremu koja se koristi u procesu proizvodnje naših privrednih društava,  a važno je napomentui da imamo jako malo učešće uvoza roba namijenjenih krajnjoj potrošnji, jer nemamo registrovanih velikih privrednih društava koja se bave uvozom tih roba već snabdijevanje stanovništva obavljaju dijelovi pravnih lica, većih kompanija registrovanih van kantona Goražde. Ovo pitanje treba značajno analizirati, jer bitno utiče na uplatu poreza na dobit jer se plaća prema sjedištu domicila. Kada je u pitanju izvoz roba i usluga. za šest mjeseci smo izvezli 119.000.000 KM što je za  42.000.000KM više u odnosu na isti period prethodne godine i znači da smo zaista napravili izuzetno dobar rezultat. Napravljen je platni suficit u iznosu od 44.000.000 KM , što predstavlja podatak da smo više roba izvezli i postigli najbolji rezultat u državi BiH. U Federaciji od deset kantona pozitivnu platnu bilansu ima samo Zeničko – dobojski kanton, dok drugih osam kantona ima negativnu platnu bilansu kao i Brčko Distrikt, a  dok od pet ekonomskih regija u Republici Srpskoj imaju dvije pozitivnu, a to su Doboj i Trebinje", kazao je Terović.

Ovom prilikom, ministar Arnaut i predsjednik Terović uputili su riječi zahvalnosti goraždanskoj privredi na saradnji sa izvršnim i zakonodavnim organima vlasti, te Privrednom komorom kako bi se sačuvalo tržište i zadržao trend onaj koji je postignut prije pandemije virusa COVID-19, a nadati se da će se taj trend i nastaviti, što će u konačnici dovesti do rekordnog suficita kada je u pitanju pokrivenost izvoza uvozom u 2021.godini.

Broj zaposlenih u BPK Goražde na dan 28.07.2021 godine, prema podacima Porezne uprave je veći za 54 u odnosu na kraj prethodne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti