Goraždanski ugostitelji traže uvođenje lockdowna, umjesto ograničenja kretanja

21.03.2021. 11:05 / Izvor: Fena
Goraždanski ugostitelji traže uvođenje lockdowna, umjesto ograničenja kretanja

Na nove mjere o ograničenju kretanju, koje je na preporuku kriznog štaba ministarstva zdravstva usvojila Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), reagovalo je goraždansko Udruženje ugostitelja.

Na nove mjere o ograničenju kretanju, koje je na preporuku kriznog štaba ministarstva zdravstva,u petak usvojila Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK),  reagovalo je goraždansko Udruženje ugostitelja, smatrajući da mjere najviše pogađaju njihovu djelatnost.

Navode da je ova grana privrede dovedena pred potpuni kolaps te upozoravaju da će, ukoliko se ništa ne poduzme, biti  prinuđeni zatvoriti radnje i  otpustiti radnike.

"Tražimo hitno uvođenje lockdawna što će podrazumijevati i mjere za ublažavanje posljedica koje će na poslovanje malih privrednika ostaviti zatvaranje, dakle da nam se nadomjeste gubici u poslovanju. Sa ovom mjerom o ograničenom kretanju mi ne možemo poslovati  i na ovaj način se dovodi u pitanje naša egzistencija, a nema mjera pomoći. Ili neka nas  zatvore ili urade nešto da nam pomognu", kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Armin Pišmo.

Iz Udruženja koje okuplja oko 40 ugostitelja poručili su da će i bez lockdowna  biti prinuđeni da zatvaraju radnje, a radnike poslati na evidenciju nezaposlenih

"Ukoliko Vlada BPK Goražde ne bude interventno djelovala, zatvorit ćemo objekte  i uredno se sa radnicima prijaviti na evidenciju Službe za zapošljavanje, čim će oko 150 uposlenika u ovoj oblasti ostati bez posla", saopćavaju iz Udruženja.

Ugostitelji naglašavaju da ne vjeruju u obećanja da će im  biti pružena finansijska pomoć jer, kako tvrde, još uvjek im nisu isplaćeni ni poticaji  koje su ostvarili u prošloj godini.

"Vladi BPK Goražde dali smo rok da do ponedjeljka u 14 sati donese hitne mjere, ukoliko se to ne desi bit ćemo prinuđeni zatvoriti radnje i sve radnike poslati na biro za zapošljavanje", kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja.

Vlada BPK Goražde donijela je naredbu kojom je ograničila kretanje u ovom kantonu u periodu od 21 sat uveče do 5.00 sati ujutro, a koja je stupila na snagu od sinoć. Objektima koji pružaju uslužne djelatnosti naloženo je i da na ulaznim vratima naznače površinu objekta i broj osoba koje mogu boraviti u istom trenutku, uzimajući u obzir da je za jednu osobu potrebno najmanje četiri  metra kvadratna, s tim da se izuzima zaposleno osoblje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti