Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Goraždanski ugostitelji u teškoj situaciji, traže pomoć nadležnih

18.01.2021. 07:39 / Izvor: Fena

Goraždanski ugostitelji upozorili su gradske i kantonalne vlasti da će, ukoliko hitno ne poduzmu odgovarajuće mjere, u narednim mjesecima doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata u gradu na Drini i masovnog otpuštanja radnika.

U Udruženju ugostitelja Goražde naglašavaju da je hitno potrebna pomoć jednoj od najugroženijih grana privrede.

"Ugostitelji su trenutno u težoj situaciji nego prilikom potpunog lockdowna u martu mjesecu, jer su tada vjerovali da pandemija neće potrajati i da dolaze bolji dani za ugostiteljstvo. Međutim, već mjesecima rade sa ograničenim radnim vremenom, ali i brojem gostiju koji mogu boraviti u objektu, a uz to, mnogi ne posjećuju lokale zbog pandemije i besparice",  ističe predsjednik Udruženja ugostitelja Armin Pišmo.

Ističe da se bez pomoći nadležnih, ugostitelji nalaze u bezizlaznoj situaciji.

"Mi ne možemo ni plate isplatiti radnicima i zaista ne možemo dalje. Imali smo neke pomoći, predali smo kada je bio javni poziv i neki su dobili oko 700 KM sa kojima se za jedan mjesec ne može isplatiti radnicima samo doprinosi i plata. Nas 60 posto je odbijeno zbog jednog papira", kaže Pišmo.

Dodatno ogorčenje goraždanskih ugostitelja izaziva i, kako navode, neravnopravan odnos ugostitelja u BPK i primjerice Sarajevskom kantonu, gdje, kako tvrdi Pišmo, i pored većeg prometa imaju i niz drugih povlastica od strane države.

"Po našim saznanjima, oni ne plaćaju bašte i bili su oslobođeni te obaveze, kao i komunalne takse, i nisu dobili račune. Očito je da tamo neko za njih ima više sluha, nego kod nas, iako živimo u istoj državi. Kod nas se nažalost sve radi na štetu ugostiteljstva i umjesto da ljude privučemo u ovaj grad, radi se suprotno. Ulica Zaima Imamovića u kojoj je većina kafića i barova sve je pustija, a objekti zaključani", kaže Pišmo.

Napominje da je na području Grada Goražda oko 150 osoba uposleno u ugostiteljstvu te upozorava da su, ukoliko se nastavi nebriga, otpuštanja neminovna.

"Vjerujte da je došlo do kraja. Ugostitelji traže da im se pomogne, jer u suprotnom svi smo saglasni da ćemo biti prinuđeni otpustiti radnike i poslati ih na biro, te da ćemo najvjerovatnije izaći na proteste", upozorio je predsjednik Udruženja ugostitelja Goražde.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti