Goražde neće biti dio planirane trase autoputa Beograd – Sarajevo?

04.05.2019. 08:27 / Izvor: Federalna.ba
Goražde neće biti dio planirane trase autoputa Beograd – Sarajevo?

Sada je već potpuno jasno kako Goražde neće biti dio planirane trase autoputa Beograd - Sarajevo, koji će iz pravca glavnoga grada ići preko Ustiprače pa dalje prema Višegradu.

I prije nego što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom potpisao memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, reakcije iz Goražda na planiranu trasu puta bile su negativne. Naime, iz Goražda su u nekoliko navrata upozoravali kako će ovaj grad biti zakinut u realizaciji tog projekta jer grad na Drini praktično ostaje izvan te buduće putne komunikacije, uz obećanje kako će se sa autoputem povezati takozvanim priključkom u dužini od 10 kilometara.

Sada je već potpuno jasno kako Goražde neće biti dio planirane trase autoputa Beograd - Sarajevo, koji će iz pravca glavnoga grada ići preko Ustiprače pa dalje prema Višegradu. Obećanje je kako će grad na Drini dobiti priključak, ali iz Vlade BPK-a i Grada Goražda nisu bili zadovoljni tim ponuđenim rješenjem. Kažemo - nisu bili, jer izgleda da su se stavovi o tom pitanju djelimično promijenili, bar kada je Vlada BPK-a u pitanju. Nedavno imenovana premijerka Aida Obuća (SDA) tvrdi kako se u ovom projektu ipak vodilo računa i o interesima BPK-a.

Međutim, aktuelni gradonačenik Goražda Muhamed Ramović (NBL) ne misli tako. Planirani priključak kojim bi se Goražde spojilo sa autoputem, po njemu nije rješenje i pokazatelj je ignorantskog odnosa nadležnih prema ovom dijelu BiH.

Ramović ističe kako je bilo sasvim logično da se izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo obuhvati Goražde, posebno zbog realizacije izgradnje brze ceste Goražde - Sarajevo, koja je u toku.

Obuća podsjeća kako će postojati priključak te da je struka rekla da je to najbolje rješenje za Goražde.

Stavovi su, kako se vidi, različiti. Ono sto je činjenica jeste da pitanje povezivanja Gorazda s trasom budućeg autoputa najmanje će ovisiti o stavovima koji dolaze iz BPK-a. Kao i uvijek, posljednju riječ imat će oni čijim će se novcem graditi put. A oni će u svakom slučaju trasu određivati na temelju prijedloga državnih organa vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti