Vijesti/ BOSNA I HERCEGOVINA

Goražde: Privrednici žele uspostavljanje sistema upravljanja ambalažom

U organizaciji Privredne komore BPK i neprofitne kompanije Ekopak iz Sarajeva, u Goraždu jeorganizovana radionica o temi upravljanja čvrstim otpadom i uspostavi sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH

26.09.2014. 14:18 / Izvor: eKapija.ba

U organizaciji Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona i neprofitne kompanije Ekopak iz Sarajeva, u Goraždu je u srijedu 24.09.2014. organizovana radionica o temi upravljanja čvrstim otpadom i uspostavi sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH.

Radionica je organizovana za predstavnike lokalnih privrednih subjekata koji na tržište plasiraju ambalažu ili proizvode u ambalaži, a ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a, te predstavnici Općine Goražde.

Neprofitna kompanija Ekopak prvi je ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, a cilj joj je da u ime svojih klijenata – proizvođača ambalaže, uvoznika, distributera i trgovaca preuzme odgovornost za ispunjavanje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u FBiH po najnižim održivim troškovima, a za dobrobit cijele zajednice.

Učesnici radionice imali su priliku da se upoznaju sa Pravilnikom o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH te prednostima upotrebe „Zelene tačke“ (Green Dot) na ambalaži proizvoda, dok je Mladen Rudež, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma ovom prilikom prezentirao Plan zatvaranja općinskih deponija u FBiH i njihove transformacije u općinske centre za selektiranje otpada kao sirovine i energenta.

Direktorica Ekopak-a, Amela Hrbat uručila je certifikate privrednim društvima: Unis Ginex, MPI Mlin Ustikolina, Muris Company, SPK Emina, koji su ulaskom u sistem putem Ekopaka stekli pravo da označe svoju ambalažu međunarodno zaštićenim znakom “Zelena tačka” (Green Dot) pokazujući da na taj način bosanskohercegovačka ambalažna privreda okupljena oko Ekopaka uspostavlja sistem po evropskim standardima.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti