Gračanica dobila tri kontejnera za odlaganje elektronskog otpada

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gračanica dobila tri kontejnera za odlaganje elektronskog otpada

25.10.2019. 09:03 / Izvor: Akta.ba

U centru grada, tačnije kod sahat kule, u ponedjeljak  je boravio E-transformer – edukativno multimedijalno vozilo sa ciljem informisanja javnosti o pravilnom odlaganju e-otpada te načinu i važnosti reciklaže.

Dva su razloga posjete ovog vozila Gračanici. Prvi je obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada koji se obilježava 13. oktobra, a drugi jeste uključenje Gračanice u organizovano prikupljanje elektronskog otpada.

U saradnji sa JP Komus d.o.o. i Gradom Gračanica, svi građani koji su donijeli svoj e-otpad na dan prezentacije E-transformera u Gračanici učestvovali su u nagradnoj igri i osvojili neke od nagrada.

"U saradnji sa ZEOS-om mi smo rasporedili na 3 lokacije u gradu kontejnere u kojima naši građani mogu besplatno da odvoje elektronsko-elektronički otpad. Plan je da se i u narednom peridou postave dodatni kontejneri", rekao je direktor JP „Komus“ Senad Memić.

Praksa organizovanog prikupljanja e-otpada u Gračanici traje od 2014. godine. Gračanica je pored Sarajeva i Mostara svojevrsni lider promocije organizovanog odlaganja i recikliranja e-otpada.

"Mislim da smo drugi ili treći grad u BiH koji je prihvatio da na ovaj način pokušamo eliminisati neku vrstu smeća koja ide u deponije. Smatram da će ovo doprinijeti da budemo još čišća sredina", izjavio je gradonačelnik Nusret Helić.

U narednim danima građani će otpad  moći odložiti u kontejnere postavljene na 3 lokacije (ulica Patriotske lige – ispod samoposluge Grin, ulica Bosanskih kraljeva – kod kovačnice i ulica Riječka – kod zelenog otoka) a svim ostalim danima građani ovu vrstu otpada mogu predati u reciklažno dvorište na deponiji Grabovac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti