Grad Banja Luka dobio "Beacon status" za uspostavljanje baze podataka

17.11.2009. 09:21 / Izvor: eKapija.ba
Grad Banja Luka dobio 'Beacon status' za uspostavljanje baze podataka

U četvrtom krugu "Beacon sheme BiH", koja predstavlja razmjenu primjera najboljih iskustava iz prakse lokalnih zajednica, Administrativna služba Grada Banja Luka dobila je certifikat za vrhunske rezultate, postignute u oblasti informatike za uspostavljanja baze podataka, saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću.

Na završnoj svečanosti, održanoj u petak, 13. novembra, u Brčkom, u ime Grada Banja Luka priznanje i certifikat primila je šef Odsjeka za informatiku, Ljiljana Vasojević-Radovanović.

Priznanja u ovoj kategoriji dobile su i opštine Bijeljina i Prnjavor.

Priznanje u četvrtom krugu "Beacon sheme", Gradu Banja Luka, dodijeljeno je zbog činjenice da je za svega šest godina intenzivne informatizacije, lokalna administracija prešla put od zastarjele "papirnate" administracije do savremene elektronske uprave, koja u svom svakodnevnom radu koristi savremene alate, sisteme i dostignuća iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

U obrazloženju priznanja u ovoj kategoriji, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstvo pravde FBiH naveli su da su "Beacon" opštine, koje su nagrađene "Beacon statusom", pokazale svoju predanost ka uspostavljanju i korišćenju baza podataka na način koji doprinosi jednostavnijem i efikasnijem obavljanju poslova, kao i racionalnijem korišćenju kadrovskih i materijalnih resursa".

"Beacon shema" je zvanično predstavljena u septembru 2005. godine, a usmjerena je na prepoznavanje i nagrađivanje najboljih praksi na opštinskom novu vlasti u BiH. Za učešće u četvrtom krugu ovog specifičnog takmičenja prijavilo se 26 opština, koje su poslale 34 aplikacije.

"Beacon status" dodijeljen je za devet opština, a osim u kategoriji za najbolje rezultate postignute u oblasti informatike, priznanja su dodijeljena i u kategorijama "Turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja" (opštinama Pale, Tuzla i Čitluk) i "Upravljanje ljudskim resursima" (opštinama Bijeljina, Nevesinje i Bihać).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti