Vijesti

Grad Banja Luka i GTZ potpisali Memorandum o saradnji

26.09.2008. 08:58 / Izvor: eKapija.ba

Gradonačelnik Dragoljub Davidović potpisao je, 25. septembra ove godine, Memorandum o saradnji sa menadžerom projekta "Unapređenje lokalne i regionalne privrede" Njemačkog društva za razvoj /GTZ/ Kristijanom Kaufholdom, koji podrazumjeva tehničku saradnju koja će se odvijati u cilju stvaranja pozitivnijeg poslovnog okruženja na području Banjaluke, saopćio je Odsjek za odnose sa javnošću Grada Banja Luke.

Istovremeno, direktor Gradske razvojne agencije Nenad Račić potpisao je sa Kaufholdom Sporazum o partnerstvu, koji se odnosi na realizaciju projekta "Tehnološki biznis park Banjaluka".
"Saradnja sa GTZ će se odvijati u cilju stvaranja pozitivnijeg poslovnog okruženja na području grada koje će podsticajno djelovati na osnivanje novih malih i srednjih preduzeća, razvoj već postojećih, otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje industrije, kao i privlačenje stranih i domaćih investitora", rekao je gradonačelnik Davidović, poslije potpisivanja Memoranduma i Sporazuma.
On je istakao, da je pitanje zapošljavanja ljudi prioritetno pitanje u Banjaluci jer bez većeg zapošljavanja nema većeg standarda građana Banjaluke.

Gradonačelnik Davidović je ovom prilikom podsjetio da je broj zaposlenih u septembru ove godine premašio broj zaposlenih iz 1991. godine ali da se promjenila struktura zaposlenosti, te da je broj zaposlenih u industriji manji.

"Cilj je porast zaposlenih u industriji, jer je ona stvara uslove za izvoz što je vrlo bitna stavka za RS i Banjaluku, zbog debalanas kad je u pitanju izvoz i uvoz . Rast obima indsutrijske proizvodnje jeste direktan doprinos da se taj debalans smanji", rekao je Davidović.
Menadžer projekta "Unapređenje lokalne i regionalne privrede" GTZ Kristijan Kaufhold je rekao da će GTZ pružiti pomoć, savjete, informacije i obuku te da je glavni cilj saradnje stvaranje preduslova za realizaciju projekta "Tehnološki biznis park Banjaluka" u smislu definisanja potrebnih pripremnih aktivnosti i nosilaca realizacije istih.
On je rekao da GTZ boravi u BiH već duži niz godina, te da je od samog početka osnovni cilj ove organizacije unapređenje privrede.

Direktor Gradske razvojen agencije Nenad Račić je podsjetio da saradnja sa GTZ datira od početka osnivanja Gradske razvoje agencije od 2005. godine, te da je današnje potpisivanje memoranduma i sporazuma nastavak saradnje.

"U prethodnom periodu naša saradnja se odvijala u osnivanju i razvoju klastera i uz pomoć GTZ osnovana su dva klastera , "Drvo" koji se bavi finalnom proizvodnjom namještaja i klaster solarne energije koji vodi aktivnost postavljanja solarnih uređaja na pojedine objekte u gradu u cilju uštede energije", rekao je Račić.

On je istakao da novi memorandum daje mogućnost nastavka saradnje nakon edukacija i priprema i pomoći GTZ-a u izradi idejnog rješenja "Tehnološkog biznis parka" čija je lokacija predviđena u Ramićima , a čiji su sastavni dijelovi industrijske zone, poslovni inkubator, tehnološko razvojni centar i logistički centar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti