Grad Banja Luka na touch screen panoima

09.03.2010. 13:13 / Izvor: Fokus
Grad Banja Luka na touch screen panoima

Postavljanje mapa s markiranim ulicama, objektima, preduzećima, kulturnim ustanovama, znamenitostima i drugim objektima po strateškim ulicama nužno je kako zbog građana, tako i zbog turista koji posjećuju svakodnevno grad na Vrbasu, kažu u Turističkoj organizaciji Grada Banja Luke.

"Nepostojanje tih mapa prepoznali smo kao nedostatak grada i pokrenuli inicijativu za njihovo postavljanje. Takvi panoi sadržavaće mapu urbanog dijela i kompletne teritorije Banje Luke sa svim važnim turističkim i servisnim informacijama, markiranim lokacijama restorana, hotela, motela, autobuskih stajališta, kulturnih institucija, spomenika i drugih objekata koji bi bili zanimljivi za turiste", istakao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik Turističke organizacije.

On je dodao da je urađen idejni projekat za postavljanje takvih panoa, koji će se raditi u centralnom dijelu grada.

"Planiramo u ovoj godini da postavimo centralno turističko-informativni pano koji će sadržavati elektronske izloge, odnosno touch screen sa softverom, koji će oslikavati turističku bazu podataka i na osnovu čega će turisti i građani Banje Luke moći da se informišu o svim sadržajima na području grada", kazao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, na ovaj način poboljšaće se cjelokupna turistička ponuda i razviti turistička privreda, što je osnovni cilj ove organizacije.

"Kako će izgledati ove mape zavisi isključivo od dobavljača i firme koja će izvoditi radove", naglasio je Šukalo i dodao da ukoliko panoi budu u elektronskoj formi imaće osvjetljene i moći će se mijenjati u slučaju bilo kakvih promjena.

Ovo je inicijativan doprinos s naše strane, ističe Šukalo, kojim želimo doprinijeti ljepšem izgledu grada. "Ovaj projekat zahtijeva određena novčana sredstava, ali još uvijek ne znamo da li ćemo finansije izdvajati iz vlastitih ili nekih drugih izvora", rekao je Šukalo. On je pojasnio da to nije ništa novo i da takve mape postoje u svijetu i Evropi, rekavši da bi i Banja Luka trebalo da vodi računa o tim stvarima ukoliko želi da izgledao kao svjetske metropole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti