Grad Čapljina: 180 poljoprivrednika dobit će subvencije za proljetnu sjetvu

10.08.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Grad Čapljina: 180 poljoprivrednika dobit će subvencije za proljetnu sjetvu

Naime, Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ ta su sredstva povećana za skoro dva puta i iznose 2.000.000 maraka.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, uz aktivnosti predviđene Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNŽ povećala izdvajanja za poticaje u poljoprivredi.

Naime, Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ ta su sredstva povećana za skoro dva puta i iznose 2.000.000 KM.

Ovom raspodjelom Grad Čapljina je dobio 100.000,00 KM.

Ivan Merdžan iz gradske službe za Poljoprivredu i zaštitu okoliša za Akta.ba je kazao da je nakon uredno objavljenog javnog poziva i obrade dospjelih zahtjeva 180 poljoprivrednika zadovoljilo uslove i dobit će subvenciju.

"Ovaj dio sredstava namijenjen je za subvencioniranje proljetne sjeteve na području Grada Čapljine kroz sufinansiranje nabavki sjemena, mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava. Sve se ovo čini kako bi se ublažile negativne ekonomske posljedice izazvane epidemijom koronavirusa. Svaki poljoprivredni proizvođač će dobivena sredstva utrošiti za unaprjeđenje svoje proizvodnje”, kazao je Merdžan.

Na pitanje da li su poljoprivredni proizvođači zadovoljni finansijskim izdvajanjima, Merdžan kaže poljoprivredni proizvođači nikad ne mogu biti zadovoljni sa dobivenim poticajima, sredstva Vlade HNŽ su značajna ali nedostatna ako se kompariramo sa okruženjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti