Grad Cazin i Institut KULT: Potpisani ugovori za mlade poduzetnike iz Cazina

15.04.2019. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Grad Cazin i Institut KULT: Potpisani ugovori za mlade poduzetnike iz Cazina

Ugovori su potpisani s pet korisnika, a njihova ukupna vrijednost je 37.000 konvertibilnih maraka.

U kabinetu gradonačelnika Cazina, u petak su potpisani ugovori o finansiranju pet projekata s kojima su aplicirali mladi na javni poziv raspisan krajem prošle godine. Riječ je o projektu  "Poduzetnički fond za mlade" koji sufinansiraju Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade kraljevine Švedske, te Grad Cazin.

"Cilj je podržati ideje mladih ljudi, ohrabriti ih i pomoći im u pokretanju vlastitog biznisa. Grad Cazin je jedna od lokalnih zajednica koje učestvuju u ovom Poduzetničkom fondu za mlade, a Institut za razvoj mladih KULT tu je, ne samo radi obezbjeđenja financijske podrške, nego i ostalih oblika pomoći i podrške kroz narednih godinu dana kako bi njihovi biznisi zaživjeli i nastavili se razvijati", izjavila je Amela Sačić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Dževada Begić mlada je frizerka iz Cazina koja je, kako kaže, do sada radila za druge, a ovaj projekat joj je omogućio da sama zasnuje firmu i otpočne vlastiti posao.

"Za taj korak je trebalo hrabrosti, ali uz ovakvu podršku je sve lakše", istakla je.

Za Nedima Sabljakovića, mladog IT stručnjaka, sredstva iz ovog fonda prvi su i pravi iskorak nakon što je godinama bio angažiran kod stranih firmi.

"Moja ideja je otvaranje studija za izradu video igara i želio sam, nakon godina rada za druge svjetski poznate firme, dovesti nešto ovakvo u naš Grad", rekao je. 

Ordinacija mladog doktora stomatologije Ismara Huskića takođe, je jedan od projekata koji će se realizirati uz podršku istoga fonda. 

"Ovo je itekako značajan projekat za nas mlade, naročito u ovom periodu kada veliki broj mladih odlazi. Otvaranje vlastite ordinacije za mene je izuzetno važno jer namjeravam ostati u BiH", rekao je.

Po riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića ovakav i slični projekti uklapaju se u ekonomsku viziju Grada koji itekako ulaže u razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

"Ovo su vrlo bitni projekti posebno stoga jer se odnose na mlade kojima predstavljaju ohrabrenje i poticaj kroz koji dolaze do nas, uspostavljaju kontakte i pokreću posao. Njihove poslovne ideje su iskorak i u njima vidimo perspektivu pa je svaka podrška Grada neupitna kako u njihovom daljem razvoju tako i u realizaciji nekih budućih sličnih projekata", naglasio je gradonačelnik.

Ugovori su potpisani s pet korisnika, a njihova ukupna vrijednost je 37.000 konvertibilnih maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti