Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Grad Gračanica i USAID potpisali ugovor za pomoć razvoju mikro i malih preduzeća

30.04.2020. 09:07 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić juče  je potpisao ugovor sa USAID-om u vrijednosti od 50.000 KM.

Podrška Fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

“Danas nastavljamo sa našim naporima da osiguramo ekonomske prilike ženama, posebno marginaliziranim ženama. Žene vrlo često imaju izvrsne ideje za posao, a rijetko ih mogu realizirati zbog nedostatka resursa ili drugih ograničenja. USAID radi u partnerstvu sa 9 novih lokalnih zajednica na uspostavljanju trećeg ciklusa našeg fonda za pomoć marginaliziranim ženama za razvoj preduzetništva. Udruživanjem sredstava iz ovih lokalnih zajednica u BiH uspostavit ćemo fond vrijedan skoro 500.000 KM, kako bismo pomogli desetinama žena da pokrenu vlastiti posao”, izjavila je Nancy J. Eslick, direktorica misije USAID za BiH i dodala da će po završetku trećeg ciklusa USAID osigurati podršku za više od 200 žena u 27 zajednica u BiH.

Fond za podršku razvoju marginaliziranih grupa žena bit će dostupan u devet zajednica: Bratunac, Čapljina, Gračanica, Jajce, Milići, Modriča, Osmaci, Srebrenik, Vlasenica.

Nakon potpisivanja ugovora, svih devet jedinica lokalne samouprave će uz podršku USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama raspisati javne pozive na koje se mogu prijaviti žene zainteresirane za pokretanje i razvoj svojih biznisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti