Grad Gradiška implementira projekat SMILE

05.06.2019. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Grad Gradiška implementira projekat SMILE

Trajanje projekta je od januara 2018 do oktobra 2019, a ukupna vrijednost projekta je 1.290.415,45 eura.

Projekat SMILE – “First and last mile inter-modal mobility in congested urban areas of Adrion Region” (Prva i posljednja milja – Koncept intermodalne mobilnosti u zagušenim urbanim područjima jonsko-jadranskog regiona) implementira Grad Gradiška u okviru ADRION programe Evropske unije (http://www.adrioninterreg.eu). 

Projekat se bavi različitim pitanjima pokrenutim u sklopu SWOT analize jadransko-jonskog područja, a posebno zaštitom životne sredine, te prirodnim i kulturnim nasljeđem.

Specifično, projekat doprinosi ispunjenju Strateškog Cilja 3.1: "Poboljšati kapacitete za integrisani transport i usluge prevoza, te multimodalnost u jadransko-jonskom području" kroz povećanje mogućnosti implementacije multimodalnog ekološki prihvatljivog transporta, putne infrastrukture i usluga transporta sa niskim nivoom CO2, posebno u obalnim, priobalnim urbanim i graničnim područjima sa zgusnutim saobraćajem, koji su teritorijalni cilj projekta.

Glavni ciljevi projekta su:

•             podržati saobraćajne politike u cilju smanjenja emisije CO2 u saobraćaju;

•             poboljšati životnu sredinu u područjima velike gustine prometa (putnička i turistička područja);

•             optimizovati uticaj ljudskih aktivnosti na more, kopno, vazduh i ljudsko zdravlje;

•             favorizirati održive promjene u transportu, smanjiti korištenje automobila na fosilna goriva i povećati javni prevoz, biciklizam, šetnje, upotrebu električnih i hibridnih vozila;

•             smanjiti uticaj neefikasne isporuke tereta i haotičnog kretanja turističkih autobusa;

•             smanjiti jak pritisak na priobalne i prekogranične puteve koji ne mogu da apsorbuju povećan saobraćaj, kao i na glavne urbane puteve koji povezuju šire funkcionalne urbane oblasti.

U okviru projektnih aktivnosti će se razviti Transnacionalni akcioni plan i Održivi planovi urbane mobilnosti na osnovu scenarija mobilnosti i testirati različiti IT alati za unapređenje održive mobilnosti.

Trajanje projekta je od januara 2018 do oktobra 2019, a ukupna vrijednost projekta je 1.290.415,45 eura.

Pored Grada Gradiška u realizaciji projekta učestvuje RRC Koper kao vodeći partner i partneri: Šolski center Velenje, Agenzia Piano Strategico Srl, Libero Conzorzio Comunale di Ragusa (Provinzia Regionale di Ragusa), Universita’ Iuav di Venezia, Agencija za razvoj Zadarske županije, RA Grada Dubrovnika DURA, Opština Hersonisos, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj- Banat doo, Bashkia Tirane i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti