Grad Sarajevo donirao Hitnoj pomoći opremu za životno ugrožene pacijente

06.05.2020. 18:27 / Izvor: Akta.ba
Grad Sarajevo donirao Hitnoj pomoći opremu za životno ugrožene pacijente

Abdulah Skaka i dr. Adem Zalihić istakli su danas da je nabavka dijagnostičke stanice "Schiller DS20" samo potvrda odlične saradnje u interesu svih građana.

JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, zahvaljujući donaciji Grada Sarajeva, bogatiji je za još jedan medicinski aparat koji je od velike važnosti u tretmanu životno ugroženog pacijenta, ali značajnu ulogu ima u dijagnostičko-terapijske svrhe kod pacijenata sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom koronavirusom.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva i dr. Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, istakli su danas da je nabavka dijagnostičke stanice "Schiller DS20" samo potvrda odlične saradnje u interesu svih građana.

"Zahvaljujući razumijevanju Grada Sarajeva i gradonačelnika gospodina Abdulaha Skake mi danas imamo ovakav aparat, jedini u BiH, prema mojim saznanjima. Ova dijagnostička stanica, uz sonde i senzore omogućava praćenje svih vitalnih parametara pacijenta. Stanica će biti instalirana u trijažnoj ambulanti Zavoda, a medicinski tim osim praćenja i snimanja 12 kanalnog Ekg-a, Ekg-e monitoringa, brzine srčanog rada, vrijednosti krvnog pritiska, tjelesne temperature, nivoa zasićenosti kisikom u perifernoj krvi putem spirometra biti u mogućnosti izmjeriti i funkciju pluća pacijenta.", naveo je dr. Zalihić.

On je dodao da se radi o mobilnoj stanici koja se prilagođava poziciji pacijent, a izmjereni parametri se putem interneta šalju u bazu podataka.

Gradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, navodeći da investiranje u daljnje osnaživanje zdravstvenog sistema nema alternativu.

"Imamo odlične ljekare i naša je obaveza da im osiguramo najbolje uvjete da bi oni nama mogli pomoći. Danas uručujemo opremu koja će pomoći pacijentima i olakšati ljekarima u trenutku kada je svaka sekunda važna. Pandemija je pokazala da imamo sistem, ljude i stručnjake spremne da uspješno odgovore i na najveće izazove. Koristim priliku da čestitam ljekarima, ne samo hitne pomoći nego i svih zdravstvenih institucija na velikom trudu koji ulažu posebno posljednjih sedmica.", poručio je Skaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti