Grad Sarajevo i Park potpisali ugovor: Posao za 55 mladih

31.05.2012. 14:44 / Izvor: Fena
Grad Sarajevo i Park potpisali ugovor: Posao za 55 mladih

Više od 55 osoba s evidencije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo dobit će posao i ostvariti prava iz radnog odnosa u periodu od šest mjeseci.

Sporazum o realizaciji projekta "Posao za sve" danas su potpisali gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen, direktor Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća "Park" Mustafa Resić te v.d. direktorica Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Sabina Durmišević.

Za realizaciju ovog projekta Grad Sarajevo će iz budžeta izdvojiti 400.000 KM.

Gradonačelnik Behmen istaknuo je da se projekt realizira već četvrtu godinu, a za cilj ima smanjenje broja nezaposlenih, dok će ujedno zapošljavanjem novih radnika Sarajevo postati zeleniji, čistiji, ljepši i uređeniji grad.

Ukazao je i na problem vandalizma u Sarajevu zbog čega se veliki broj zelenih površina uništava, a sve to iziskuje i dodatna finansijska sredstva apelirajući na sve nadležne da spriječe ovakve pojave te dodao da nikada neće pristati da se bilo koji dio zelene površine u Sarajevu pretvori u građevinsko zemljište.

Direktor "Parka" Mustafa Resić također naglasio je da će se ovim projektom dodatno ozeleniti i uljepšati grad uoči ljetne turističke sezone i predstojećih kulturnih manifestacija kao što su Sarajevo film festival i Baščaršijske noći.

Podsjetio je da "Park" ima 140 manje uposlenika nego prije rata, ilustrirajući potrebu za novom radnom snagom time što samo općina Novi Grad ima 1.200 dunuma zelenih površina (travnjaka, živica i ograda), a tu površinu uređuje samo 12 uposlenika.

Najavio je i da će preduzeće na čijem je čelu u ulicama Radićeva, Ulica pjesnika i ulica Akademije likovnih umjetnosti isprobati dimenziju viseće hortikulture, dodajući da se razmišlja i o krovnoj hortikulturi.

V.d. direktorica Službe za zapošljavanje Sabina Durmišević naglašava da će radnici koji dobiju posao po ovom projektu biti brisani s evidencije nezaposlenih, a osim što će primati plaću oko 700 KM za njih će biti uplaćeni svi doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

U četiri godine realizacije ovaj projekt je prošlo nekoliko stotina radnika.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti