Grad Sarajevo poduzeo niz aktivnosti u povećanju energetske efikasnosti

26.03.2010. 10:09 / Izvor: eKapija.ba
Grad Sarajevo poduzeo niz aktivnosti u povećanju energetske efikasnosti



Gradonačelnik Sarajeva primio je 25. marta 2010. godine predstavnika Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke Rolf Lercha sa kojim je razgovarao o projektu "Izgradnja kapaciteta energetskog menadžmenta u gradovima – Sarajevo, Zagreb, Podgorica, Skoplje i Freiburg" čiji je glavni finansijer ovo Ministarstvo. Potpisivanjem 'Povelje Gradonačelnika' i implementacijom CCI projekta Gradska uprava Grada Sarajeva je napravila radikalan pomak u odnosu na dosadašnju politiku vezano za energetska pitanja.

Po prvi put ove godine u budžetu su izdvojena sredstva za projekte i aktivnosti koje su u vezi sa povećanjem energetske efikasnosti. U okviru Gradske uprave formirat će se odjeljenje koje će se isključivo baviti ovim pitanjima.

Mladi saradnici koji će raditi na tim poslovima upravo pohađaju seminar za energetske savjetnike. "Mi ćemo obezbijediti i adekvatan prostor u kojem će naši sugrađani moći dobiti sve potrebne savjete i informacije koje se odnose na racionalno korištenje energije", istaknuo je gradonačelnik Behmen koji se zahvalio Njemačkom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj na velikoj podršci ovom projektu, te pohvalio saradnju koju Grad ima sa GTZ ORF-om kao inicijatorom i glavnim koordinatorom projekta.

Prema riječima gradonačelnika, Grad Sarajevo je predvidio i nastavak aktivnosti u ovoj oblasti s krajnjim ciljem izgradnje jedne energetski efikasne kuće, koja bi bila ogledna kuća, prva takve vrste u regionu. "S tim u vezi napravljena je zajednička aplikacija sa Gradovima Freiburg, Podgorica i sa GTZ ORF –om na fond EU – FP7, s ciljem izrade projektne dokumentacije i stvaranje jednog internacionalnog tima stručnjaka koji bi bili nosioci ovakvih aktivnosti u budućnosti na ovom prostoru“, dodao je Behmen.

Lerch je pohvalio aktivnosti koje je Grad Sarajevo poduzeo na ovom planu, te je iskazao spremnost Ministarstva koje predstavlja da podrži buduće aktivnosti i projekte.

Prijemu u Gradskoj upravi prisustvovali su pored zamjenika gradonačelnika i Rupp Hartwig, šef predstavništva GTZ-a u Sarajevu, te Haris Lulić koordinator projekta "Izgradnja kapaciteta energetskog menadžmenta u gradovima" u Gradskoj upravi, saopćilo je Odjeljenje za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti