Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Grad Sarajevo preuzima brigu o obnovljenom Olimpijskom muzeju BiH

29.04.2020. 13:42 / Izvor: Fena

Obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u glavnom gradu države i još jedan neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka, poručeno je danas nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Vijeće je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prethodno je potpisao ugovor sa rukovodstvom Olimpijskog komiteta BiH kojim je definirano da Grad Sarajevo koji je bio i lider u procesu završne faze njegove obnove, preuzima brigu o radu institucije.

"Olimpijski muzej, još jedan simbol Sarajeva, koji je zapaljen i uništen tokom opsade, obnovljen je i vraćamo ga građanima. Također, danas želim naglasiti i da će na ovaj način biti regulirano i njegovo funkcioniranje nakon što bude svečano otvoren", rekao je gradonačelnik Skaka.

Prema njegovim riječima, otvaranje obnovljene Vile Mandić u koju je vraćen Olimpijski muzej nakon skoro tri decenije izgnanstva, bit će organizirano čim to epidemiološke prilike budu dozvoljavale.

"Grad Sarajevo, nakon Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Vijećnice, Bistričke stanice, sada preuzima brigu o još jednoj kulturnoj ustanovi. Učinit ćemo sve da u vremenu koje je pred nama, kada se očekuje normalizacija prilika i ovaj projekt bude uspješan i samoodrživ kao što su to i drugi veliki investicijski pothvati ove gradske administracije", rekao je, između ostalog, gradonačelnik Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti