Grad Visoko traži povlačenje odluke o raspodjeli sredstava gradovima i općinama

03.08.2020. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Grad Visoko traži povlačenje odluke o raspodjeli sredstava gradovima i općinama

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30.07.2020. godine putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03.07.2020. godine na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kažu u saopćenju iz Grada Visoko.

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

"Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03.04.2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu preduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja poslijedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila", navode iz Grada Visoko.

Dodaju da već drugi put u poslijednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i očito, bez dobre namjere.

"Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni, te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM ili Kupres = 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihać = 6,23 KM po stanovniku, Trnovo 203,06 KM po stanovniku i 24 puta manje Visoko = 8,64 KM po stanovniku, Pale = 193,58 KM po stanovniku i 34 puta manje Zenica = 5,69 KM po stanovniku, Foča =116,04 KM po stanovniku i 25 puta manje Cazin = 4,68 KM po stanovniku, Neum = 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje Tuzla = 3,47 KM po stanovniku", navode.

Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišu kao krajnje drsko i diskriminatorno, te kako kažu, pokreću incijativu da Vlada FBiH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparento prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama.

"Zbog toga zahtjevamo da pomenutu sramnu odluku, koju drugi puta u poslijednja četiri mjeseca donosi na isti način, stavi van snage i proceduru provede u skladu sa ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana", zaključuju iz Grada Visoko. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti