Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Grad Visoko traži pravedniju raspodjelu javnih prihoda za smanjenje zagađenja

07.02.2020. 10:35 / Izvor: Akta.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, 2015. godine donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu raspodjele sredstava Fonda za zaštitu okoline.

Prema navedenoj Odluci, 70 posto sredstava koje Kanton raspoređuje, usmjerava u općine/gradove na čijoj se teritoriji nalazi zagađivač, konkretno u ovom slučaju najveći dio tih sredstava ide Općini Kakanj, neovisno o tome što je isti zagađivač udaljen od Grada Visokog manje od jednog kilometra.

Građani Visokog zaslužuju i traže bolju i pravedniju raspodjelu javnih prihoda, zakone, te bolje i pravednije organe vlasti Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, saopćeno je iz Grada Visoko.

Javnim konkursima za dodjelu sredstava za realizaciju programa projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoline se dodjeljuju sredstva svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona.

Prema dostupnom Izvještaju o izvršenju budžeta Općine Kakanj za period 1. januar – 30. septembar 2019. godine, naknada po osnovu dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana je iznosila samo za taj period 3.511.956,38 KM.

U Službenim novinama Općine Kakanj se navodi i izvršenje budžeta za period od 1. do 9. 2018. godine i prihodi po osnovu navedenih odluka su: u budžet Grada Visokog u istom periodu, po istom osnovu nula KM.

Grad Visoko zbog toga postavlja pitanja ko i u čijem interesu donosi diskriminirajuće i favorizirajuće Zakone iz oblasti zaštite okoliša, kakva je to i čija je to politika?

Iz Grada Visoko pitaju zašto Visočani u Parlamentu FBiH šute, zašto zagađivač plaća naknadu samo jednoj općini i da li je urađena studija uticaja na okoliš susjednih općina i zašto umjesto miliona u budžet jedne općine, nadležni ne nalože ugradnju odgovarajućih filtera na dimnjake.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti