Grad Zenica daje podršku privrednicima zbog nastalih gubitaka

26.03.2020. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica daje podršku privrednicima zbog nastalih gubitaka

Grad će poduzeti hitne aktivnosti u odabiru partnerske banke za plasman subvencionirane kreditne linije.

U Gradskoj upravi Zenice održan je sastanak gradonačelnika Fuada Kasumovića s predsjednicom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica Senaidom Turkić i predsjednikom Sekcije ugostiteljskih djelatnosti Udruženja poslodavaca Zenica Senadom Džanićem.  

Povod za sastanak je razmatranje stanja i mjera za pomoć zeničkim privrednicima, koji su primjenom preventivnih mjera za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom pretrpjeli značajne gubitke u poslovanju.  

Rezultat ovog sastanka su da će zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu i na upravljanju Grada Zenice će biti umanjene zakupnine za mjesec mart za 50 %, zatim zakupcima poslovnih prostora i boksova, kojima upravlja JP Tržnica, a kojima je trenutno onemogućeno obavljanje registrovane djelatnosti, će biti umanjene zakupnine za mjesec mart za 50%, zakupcima Biznis inkubatora i TechnoParka, kojima upravlja Zenička razvojna agencija ZEDA, će biti umanjene zakupnine za mjesec mart za 50%, zakup javnih površina za korištenje lokacije postojećih kioska bit će umanjen za 50% za mjesec mart, i korisnicima zimskih bašti koji su izvršili uplatu naknade za korištenje javne površine unaprijed biti će priznato umanjenje za mjesec mart za 50% (način povrata sredstava će biti naknadno dogovoren).

Grad će poduzeti hitne aktivnosti u odabiru partnerske  banke  za plasman subvencionirane kreditne linije;

Sredstva u Budžetu Grada Zenica za 2020. godinu namijenjena za podsticaj privrede iznose 300.000,00 KM. Način  utroška ovih sredstava bit će zajednički usaglašen shodno razvoju situacije uzrokovane koronavirusom u narednom periodu.

"Osim zdravstvenih, koronavirus ostavit će i posljedice na privredu. Da bi ublažili gubitke našim privrednicima, Grad Zenica je donio niz mjera. Želimo sačuvati radna mjesta naših sugrađana. Virus će proći, ali privreda mora da živi", rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti