Grad Zenica realizacijom sporazuma o vansudskoj nagodbi uštedio 300.000 KM

25.09.2020. 14:48 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica realizacijom sporazuma o vansudskoj nagodbi uštedio 300.000 KM

U 2019. godini isplaćeno je 57 potpisnika sporazuma, za što su iz Budžeta Grada Zenica izdvojena sredstva u iznosu od 370.135,36 KM.

Početkom prošlog mjeseca Grad Zenica u potpunosti je realizovao sporazume o vansudskoj nagodbi zaključene između Gradskog pravobranilaštva Grada Zenica i povjerilaca Grada.

Gradsko pravobranilaštvo Grada Zenica u ime Grada zaključilo je sporazume sa 95 povjerilaca Grada po Javnom pozivu gradonačelnika Zenice povjeriocima Grada za zaključivanje vansudskih nagodbi, objavljenom krajem februara 2019. godine.

Uslov za postizanje sporazuma bio je da se povjerioci odreknu zakonske zatezne kamate na iznos glavnice.

Također povjerioci su mogli da se odreknu i dijela glavnice i troškova postupka, što je garantovalo prioritetniju naplatu potraživanja, nego što je to slučaj sa povjeriocima koji su se odrekli samo zakonske kamate.

U 2019. godini isplaćeno je 57 potpisnika sporazuma, za što su iz Budžeta Grada Zenica izdvojena sredstva u iznosu od 370.135,36 KM.

Grad Zenica je i u ovoj godini nastavio s realizacijom sporazuma.

Služba za finansije Grada Zenica je krajem juna ove godine izvršila isplatu za još 33 potpisnika sporazuma, a na osnovu Zaključka o odobravanju sredstava u ukupnom iznosu od 97.198,55 KM, za isplatu sporazumnih izvršenja pravosnažnih sudskih rješenja, koji je potpisao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U augustu 2020. godine uplaćena su sredstva za preostalih pet potpisnika sporazuma u ukupnom iznosu od 18.583,53 KM.

Analizom finansijskih pokazatelja ostvarenih realizacijom sporazuma o vansudskoj nagodbi zaključenih između Gradskog pravobranilaštva Grada Zenica i povjerilaca Grada došlo se do zaključka da je Grad Zenica na ovaj način ostvario uštede od oko 300.000,00 KM u posljednje tri godine.

Javni poziv povjeriocima Grada za zaključivanje vansudskih nagodbi raspisan je na inicijativu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

"Realizacijom zaključenih sporazuma sa povjeriocima Grada postignuti su dvostruki efekti. Povjeriocima je skraćeno vrijeme naplate njihovog potraživanja, a u budžetu su ostvarene značajne uštede. Zbog dugog perioda naplate potraživanja zakonske zatezne kamate su u nekim slučajevima prelazile iznose glavnog duga. Budžetska sredstva su sredstva svih naših građana. Prema tom novcu se odnosimo domaćinski i racionalno", istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti