Gradačac: Održana predavanje na temu zadružnog sektora u BiH

30.08.2014. 08:29 / Izvor: Fena
Gradačac: Održana predavanje na temu zadružnog sektora u BiH

U organizaciji Zadružnog saveza BiH, jučer je na Sajmu šljive u Gradačcu održano predavanje na temu "Analiza zadružnog sektora BiH, stanje i mogućnosti".

U organizaciji Zadružnog saveza BiH, jučer je na Sajmu šljive u Gradačcu održano  predavanje na temu "Analiza zadružnog sektora BiH, stanje i mogućnosti".

Predavači su prtezentirali problematiku poslovanja zadruga, te preporuke koje bi trebale omogućiti da se razvijaju njihove socijalne, ekonomske i kulturne komponente.

"Najveći problemi u poslovanju zadruga u BiH su neorganizirano tržište, nelojalna konkurencija, nepostojanje podrške od strane lokalne zajednice, nepoštivanje zakona  i regulativa pri poslovanju, te nezainteresiranost države i lokalne vlade. Zbog toga su potrebne određene strategije koje bi poboljšale harmonizaciju, unapređivanje partnerskih odnosa i jačanje lokalne, regionalne i međunarodne suradnje", rekao je predsjednik Zadružnog saveza FBiH Husein Hasić.

Predsjednik Zadružnog saveza RS-a Rajko Kulaga kazao je da je u BiH registrirano ukupno 854 zadruge, od čega 342 u Republici Srpskoj. Dodo je kako je i u RS-u stanje po pitanju zadruga vrlo teško.

"Zadruge u RS-u još uvijek nisu u stvarnoj funkciji unapređivanja proizvodnje i formiranja radnih mjesta. Samo 81 zadruga je stvarno aktivna, a od toga ih 50 u potpunosti poštuje zakonske i zadružne principe", istaknuo je Kulaga.

U sklopu predavanja održana je i kratka promocija knjige "Opljačkano, potcijenjeno, neiskorišteno", autora Save Pajkića, koja tretira prethodne i trenutne probleme bh. zadruga.

"Stanje zadrugarstva u BiH je katastrofalno. Čak dvije trećine registriranih zadruga nemaju nikakvu aktivnost, te su pred stečajem i likvidacijom. Ipak, i pored toga društvo nije zainteresirano za zadruge, te ignoriraju ovu knjigu koja nije samo za čitanje, nego za korištenje i primjenu. Jer što više imamo zadruga, to je manje nezaposlenih", rekao je Pajkić.

Sa skupa u Gradačcu je poručeno kako je neophodno potencirati kreiranje štedno-kreditnih zadruga i formiranje tima koji bi omogućio pravilno provođenje zakona o zadrugarstvu na svim razinama, kako bi se izbjegla privatizacija i neaktivnost, te tako ostvario veći ekonomski profit.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti