Vijesti

Gradačac: Otvoren 36. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive

23.09.2009. 15:27 / Izvor: Fena

Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović, profesor dr. emeritus Dževad Jarebica i direktor Uprave Petrokemije Kutina Boris Mesarić zajedničkim su presijecanjem vrpce 23.09.2009. godine u Gradačcu otvorili 36. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

"Ulazimo, ako Bog da, u Europsku uniju, i moramo se za to pripremiti, moramo osposobiti naše poljoprivredne proizvođače. Treba više, jače i snažnije uključiti i nauku jer bez toga sigurno nećemo uspjeti. Nemam sumnje da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve da se u narednom proračunu koji mora biti razvojni potaknu prije svega proizvođači", kazao je federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Na svečanosti otvaranja nazočnima su se, osim premijera Mujezinovića, prigodnim riječima obratili premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, općinski načelnik Fadil Imširović, direktor Sajma Husein Topčagić i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske Srećko Selanac.

Sajam ove godine obilježava dva jubileja, 40. godina postojanja Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije i 50. godina postojanja Tehnološkog fakulteta u Tuzli. Pored toga, Sajam po prvi put ima i zemlju partnera, Republiku Hrvatsku.

Na ovogodišnjem sajmu, na 5.000 četvornih metara zatvorenog i oko 8.000 metara otvorenog prostora, svoje proizvode predstavlja 250 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonija i Turske.

I ove godine u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva i Tehnološkog fakulteta iz Tuzle održat će se niz stručnih savjetovanja s međunarodnim sudjelovanjem "AgroTECH-a".

Inače, federalni premijer Mujezinović danas je obišao i voćnjake na području općine Gradačac i sastao se sa gradačačkim gospodarstvenicima. Razgovaralo se o stanju poljoprivrede na području općine Gradačac, poticajnim sredstvima za otkup i preradu voća i povrća, kao i izgradnji rashladnih i prerađivačkih kapaciteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti