Građani Foče u petak protestuju protiv gradnje mHe na Bjelavama

05.08.2020. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Građani Foče u petak protestuju protiv gradnje mHe na Bjelavama

Udruženje građana "Bjelava" 7. augusta ove godine organizira protest kojim izražavaju nezadovoljstvo gradnjom mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava.

Udruženje građana "Bjelava" 7. augusta ove godine organizira protest kojim izražavaju nezadovoljstvo gradnjom mini hidroelektrana na rijekama Bjelava, Mala Bjelava i Velika Bjelava i planirane izgradnje mHE na rijekama opštine Foča.

"Građani Foče su posebno uznemireni radovima koji se već duže od mjesec dana, bez koncesije, izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, bez građevinske dozvole i bez vodne saglasnosti, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava", navodi se u saopćenju UG "Bjelave".

Ističu da uprkos brojnim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama u slivu Bjelave lokalne institucije, nadležni inspektorati, Ministarstvo energetike i rudarstva RS ignorišu donošenje odluke o zaustavljanju radova.

Kažu da je investitor izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19 i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala bez ikakve dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava, kada su građani bili onemogućeni da iskažu svoj protest.

(Foto: Facebook, arhiva)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti