Građani KS mogu refundirati troškove zdravstvenih usluga

24.01.2019. 12:16 / Izvor: Akta.ba
Građani KS mogu refundirati troškove zdravstvenih usluga

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim situacijama, po službenoj dužnosti, obavezan da od Doma zdravlja KS pribavi potvrdu.

Pacijenti u Kantonu Sarajevo su u protekom periodu zbog nedostatka reagensa u domovima zdravlja bili primorani da propisanu zdravstvenu uslugu dobiju u drugoj zdravstvenoj ustanovi zbog čega su imali dodatne troškove.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućena je obavijest da građani, osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja  KS mogu refundirati svoje troškove nastale u ovakvim slučajevima.

"U protekle tri godine Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim i sličnim situacijama vršio refundaciju troškova pacijenata koji imaju osnovni paket zdravstvenog osiguranja uz prilaganje uputnice sa mišljenjem ljekara porodične prakse i uz fiskalni račun za pruženu uslugu ustanove, što pacijenti mogu i sada uraditi", poručila je ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

Ona je naglasila da će ovo ministarstvo uraditi sve kako bi u budućnosti bilo što manje ovakvih situacija te pacijentima u javnim ustanovama bile obezbijeđene blagovremene zdravstvene usluge.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je u ovakvim situacijama, po službenoj dužnosti, obavezan da od Doma zdravlja KS pribavi potvrdu da određena usluga nije mogla biti pružena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu koje se i vrši refundiranje nastalih troškova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti