Građani Mostara jednim klikom do građevinske dozvole ili prijave kvara

14.07.2021. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Građani Mostara jednim klikom do građevinske dozvole ili prijave kvara

Mostarci će brže do građevinske dozvole ili prijave kvara.

 Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara i Gauss d.o.o. Tuzla u srijedu su u mostarskoj Gradskoj vijećnici potpisali ugovor koji se odnosi na projekt-usluge "Unaprjeđenje integralnog prostornog informacijskog sistema - GIS za potrebe Grada Mostara", koji je vrijedan 78.331 marku, a čija implementacija bi trebala trajati šest mjeseci.

Ugovor su uime Zavoda potpisali Salem Salko Bubalo te uime Gauss-a Mirza Ponjavić, a potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Mostara Mario Kordić te predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić.

Bubalo je kazao kako je Grad Mostar ovaj posao počeo prije 10 godina te uspio ostvariti kvalitetnu konekciju s građanima puštajući u eter program "Prezenter".

"Pomoću tog programa građani su na svakom dijelu zemaljske kugle bili u prilici doći do određenih informacija vezanih za Grad Mostar u smisli prostornih podataka i nekih drugih sadržaja koji se tamo mogu naći. To je također bila velika prednost i vodilja za sve investitore koji su u Mostaru željeli praviti biznis. Grad Mostar je donio odluku da se krene u nadogradnju ovog projekta i ukratko kazano, njegovom realizacijom, stranka koja podnese online zahtjev na protokol moći će dobiti povratnu informaciju, građevinsku dozvolu, urbanističku suglasnost, upotrebnu dozvolu, dozvolu za rad i slično na svoj mobilni uređaj", kazao je Bubalo.

Istaknuo je kako će ovaj projekt donijeti transparentnost koju svaki građanin želi.

"Mi upravo na ovaj način krećemo u realizaciju onoga što su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ispoljavali u svom predizbornom maniru, a to je transparentni vid poslovanja gradske administracije. Zavod za prostorno uređenje dobio je povjerenje da implementira ovaj projekt što čini veliko zadovoljstvo, ali i obavezu, a Grad Mostar ovim projektom želi građanima približiti svoje usluge na što transparentniji i najjeftiniji mogući način", ustvrdio je Bubalo.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić naglasio je kako mu je transparentnost u gradu Mostaru jako bitna.

"Ovo je jedan od alata, odnosno jedan od poteza na koji način ćemo doći do te transparentnosti. Ideja nam je da građani danas-sutra imaju što bližu i što transparentniju uslugu, tako da Grad podržava Zavod i Gauss koji će implementirati cijelu ovu priču. Za šest mjeseci ćemo vidjeti rezultate i nadam se da će ljudi biti jako zadovoljni jer će doslovno klikom na svom računalu ili mobilnom uređaju doći do bitnih informacija o tome što se događa u gradu, što radimo, što planiramo i tako dalje", kazao je Kordić.

Mirza Ponjavić iz Gauss-a istaknuo je kako projektni zadatak predviđa da se proširi funkcionalnost postojeće informatičke infrastrukture.

"Zadatak nam je postojeću informatičku infrastrukturu proširiti u kontekstu razvoja modula. Jedan od modula treba automatizirati proces upravljanja prostorno-planskom dokumentacijom koja je važna za razvoj Mostara u urbanističkom smislu, a ostali moduli vezani su za upravljanje komunalnom infrastrukturom uključujući i katastar, javnu rasvjetu, mobilijar i sve segmente za koje već postoje raspoloživi prostorni podaci, kako bi se objedinili u jedno rješenje i ubrzali procesi rješavanja raznih problema vezanih za servisiranje građana", kazao je Ponjavić.

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić kazao je da će ovakvih projekata sigurno biti još.

"Sve ovo radimo u cilju poboljšanja otvorenosti i transparentnosti Gradskog vijeća i Gradske uprave, i mislim da ona naša obećanja polako počinjemo realizirati i da će građani to moći i osjetiti, te da ćemo im puno olakšati", kazao je Marić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti