Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Građani ponovno blokirali deponiju Uborak

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su ponovno blokirali regionalno odlagalište komunalnog otpada.

22.02.2020. 10:44 / Izvor: Fena

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su ponovno blokirali regionalno odlagalište komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, kako bi još jedanput upozorili na rješavanje problema oko iznalaženja nove lokacije za odlagalište.

Navode kako su se okupili jer predstavnici nadležnih institucija nisu odgovorili na njihove upite o iznalaženju nove lokacije za deponiju te kako smatraju da je "blokada jedini način da natjeraju institucije da rade svoj posao".

"Okupili smo se ponovno da obustavimo istresanje smeća na deponiju Uborak kako bi skrenuli pažnju, odnosno podsjetili vlasti da se ovaj problem mora riješiti. Dali smo dovoljno vremena gradskim, županijskim i federalnim institucijama da riješe ovaj problem, jer je deponija nelegalna, međutim još nije ništa riješeno", izjavio je Feni Nijaz Hodžić iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

 Podsjećamo, problemi s deponiranjem komunalnog otpada na Uborku vuku se godinama. Tijekom 2019. godine deponija je u dva navrata bila blokirana zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

 Nedavno su nadležne institucije predložile šest novih potencijalnih lokacija za deponiju, ali građani smatraju kako cijela procedura oko iznalaženja konačnog rješenja ide presporo.

 
Odlaganje otpada

Ovako izgleda odlaganje otpada na ilegalnoj deponiji, JP Deponija d.o.o. Mostar, na lokalitetu Uborak, u blizini Mostara. #jernassetice

Posted by Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" on Thursday, February 20, 2020

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti